Muri Hitler születésnapján

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Német katonai vezetők próbálják felgöngyölíteni a litvániai szállodában történt botrányos eseményeket.

Bundeswehr alakulat (Képünk illusztráció)

A Süddeutsche Zeitung (SZ) arról írt, hogy a német hadseregben (Bundeswehr) antiszemita és szélsőjobbos jelenségeket próbáltak elkendőzni magas rangú tisztek.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter szerdai indulatos nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy harminc főnyi szakaszt kénytelenek voltak hazavezényelni Litvániából, ahol egy NATO misszió keretében tartózkodtak. A katonák a vidéki szállásukon összejövetelt rendeztek, amelyen antiszemita és rasszista dalokat énekeltek, ezzel ünnepelve Adolf Hitler születésnapját. Az esemény aztán erőszakba és szexuális zaklatásba ment át.

Kramp-Karrenbauer a Twitteren üzent: „Néhány katona viselkedése arculcsapása azoknak, akik nap mint nap szolgálják hazánk biztonságát a Bundeswehrben. Az elkövetőkre szigorú büntetés vár”.

A SZ cikke szerint azonban a hadsereg vezetői megpróbálták eltussolni a botrányt. Ahhoz képest, hogy az eset április 30-án történt, a hír csak június 8-án látott napvilágot. Egyes források szerint a minisztérium most azt vizsgálja, hogy a följebbvalók igyekeztek az ügyet „bent tartani”, hogy annak híre ne szivárogjon ki. A „magas minisztériumi körökben” kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy az összejövetel nem csupán „egyedi eset” volt, hogy a szakasz már korábban felhívta magára a figyelmet antiszemita és szélsőséges megnyilvánulásaival.

A partit a közép-litvániai  Rukla városának szállodájában rendezték, ahol a csapat hétvégi eltávozáson tartózkodott. Jelentős mennyiségű alkohol fogyott, rasszista és antiszemita dalokat énekeltek – többek között Hitler tiszteletére, akinek születésnapja április 20-ára esik. Neonácik és a fehér felsőbbrendűség hívei minden évben ünnepségeket tartanak ekkor és „a zsidókat és árulókat” gyalázzák.

Azután „bizarr szexuális játékok” következtek, mivel egyes holtrészeg katonák képtelenek voltak ellenállni bajtársaik szexuális támadásainak.

Egy katonai szóvivő a DW rádiónak elmondta, hogy „az elkövetőket rasszista és antiszemita kijelentésekkel és szélsőséges viselkedéssel vádolják… Az ilyen eset megbocsáthatatlan és mindnyájunkra szégyent hoz.”

A 2. világháborút követően a szövetséges hatalmak részt vettek a német hadsereg újjászervezésében. Minden szélsőjobbos megmozdulás szigorú tilalom alá esik, amit azonban számos alkalommal megszegtek az elmúlt években. Legutóbb az elit KSK kommandót részben föloszlatták, miután 20 tagja szélsőjobboldali megmozduláson vett részt 2020 júniusában. A katonai felderítés 2019-ben kelt jelentése alapján a német haderőn belül mintegy hatszázra tehető azoknak a száma, akik szélsőjobb szervezeteket támogatnak.

„Előretolt fokozott jelenlét” annak a NATO missziónak a neve, amelynek célja egy esetleges orosz katonai agresszió megelőzése. A litván egységek a Bundeswehr irányítása alatt állnak, és a misszió keretében NATO csapatok állomásoznak Észtország, Lettország és Lengyelország területén is.

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:Bundeswehr, szélsőjobb

[popup][/popup]