76 év után felbukkant a legendás Hatvany-gyűjtemény egy darabja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Rejtélyes körülmények között, 76 év után felbukkant a műkincspiacon Hatvany Ferenc báró (1881-1958) legendás elveszett gyűjteményének egyik becses darabja, a francia Gustave Courbet Fürdőző nők (1862) című festménye.

Gustave Courbet: Fürdőző nők (Baigneuses dans la forêt, SOTHEBY’S)

Budapest 1945-ös ostroma után szovjet katonák tulajdonították el Hatvany Ferenc báró mesés műkincsgyűjteményét. Az egyik kép most váratlanul felbukkant a piacon – írja a blikk.

A műkincs utolsó ismert helye egy budapesti bank trezorja volt még a főváros 1944. decemberi szovjet ostroma előtt.

Most a világhírű Sotheby’s aukciós ház árverési katalógusában bukkant fel, kikiáltási ára 170.000 USD, az árverési ház által becsült eladási értéke 180.000-250.000 USD.)

Csak a beavatottak tudnak arról bármit is, hogy milyen utat járt be a második világháború végnapjai óta, ám a megállapodás szerint nem árulnak el részleteket.

Hatvany Ferenc báró festőművészként is jeleskedett, de a rengeteg pénzzel és kiváló ízléssel összeállított műkincsgyűjteményéről híresült el a nagyvilágban. Apja, báró Hatvany-Deutsch Sándor zsidó származású cukorgyáros hatalmas vagyonra tett szert.

Hatvany az évek folyamán 800 festményből álló gyűjteményt halmozott fel, köztük El Greco, Picasso és Manet műveivel.

Hatvany Ferenc önarcképe

Hihetetlenül jó szemmel válogatta össze a gyűjteményét – mondta az artnews.com-nak az egykori tulajdonosról a Hatvany-örökösök jogi képviselője, Peresztegi Ágnes, aki maga is részt vett a műtárgy utáni nyomozásban.

Hatvany Ferenc kollekcióját a történelem viharai többször is megcibálták. A most előkerült Courbet-festményt – amelyet Hatvany 1908-ban vásárolt meg – például a Tanácsköztársaság alatt egyszer már elvették tőle, aztán csak 1923-ben tudta visszaszerezni.

Talán a rossz emlék miatt döntött úgy Magyarország német megszállása után, hogy mielőtt elmenekül az országból, budapesti bankok páncélszekrényeiben helyezi el – álnéven – 350 féltett műkincsét.

A sikeres ostrom után azonban a Vörös Hadsereg katonái kifosztották a Kereskedelmi Bank trezorjait, így Hatvany gyűjteményének is lába kelt.

Senki nem tudja, hogy Courbet festménye pontosan merre járt 1945 és 2021 között – mondta Lucian Simmons, a Sotheby’s kártérítési felelőse.

Hatvany Ferenc két lányával 1932-ben

Az biztos, hogy utoljára egy ausztrál illetőhöz került, aki nemrég bevitte a Sotheby’s aukciós házhoz, hogy eladja a képet. Hatvany örökösei már régóta kutattak a festmény holléte után. Mikor a kép felbukkant, az örökösök megállapodtak az ausztrál tulajdonossal, így várhatóan részesednek az eladási árból.

Hatvany túlélte az üldöztetést és Párizsban telepedett le 1947-ben, majd Svájcban halt meg 1958-ban. Három leszármazottja, köztük négy gyermeke közül az egyedül életben lévő, maga is a Holokauszt túlélője, jelenlegi örököse és vagyonának haszonélvezője.

A Hatvany gyűjtemény darabjai a mai napig nem tértek vissza a család tulajdonába. Különböző intézmények: például a moszkvai Puskin Állami Szépművészeti Múzeum tartja magánál Jacopo Tintoretto’s Velencei nemes portréja (kb. 1563–65) és Camille Corot Madam Gambey portréja (ca. 1869–70) című festményét, valamint Degas és Manet képeit – emlékeztet az artnews.

[popup][/popup]