„Mr. Netanjahu, ne menjen Magyarországra!”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ezzel a címmel írt nyílt levelet az izraeli miniszterelnöknek Jair Lapid, az ellenzék egyik legerősebb pártjának, a szekuláris, középjobb Jes Atid-nak (Van jövő) ez elnöke.

Jair Lapid

Az ok Orbán Viktor Horthyt méltató minapi beszéde, melynek kapcsán Izrael magyarországi nagykövete magyarázatot kért és kapott Szíjjártó Péter külügyminisztertől, s ezt Izrael hivatalosan elégségesnek tekintette.

Lapid azonban, akinek apja, az izraeli politikában szintén szerepet játszott néhai Tommy Lapid (eredeti nevén Lampel Tamás) Budapesten vészelte át a nyilas uralom hónapjait, nem ilyen megbocsájtó. Az idősebb Lapid Újvidéken született és számos családtagját küldték Auschwitzba 1944-ben a magyar hatóságok.

Jair Lapid „fél-demokratikus vezetőnek” nevezi Orbánt, akit „az Európai Unió régóta figyel, mert tendenciózusan korlátozza a szólásszabadságot, gátolja politikai ellenfelei működését és nem hajlandó kifizetni az adósságát”.

Lapid összefoglalja Orbán Viktor Horthyt méltató beszédét, és kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök Horthyt „kivételes államférfinek” nevezte. A „kivételes államférfi” a „modern antiszemitizmus egyik alapító atyja” – summázza véleményét Lapid – nem felejtve el megemlíteni a Horthy regnálásának első éveiben hozott numerus clausus törvényt. Horthy ezáltal jóval Hitler és Mussolini előtt, az elsők egyikeként írt alá antiszemita törvényt, amely korlátozta a zsidók bejutását az egyetemekre – és ezáltal az elit állásokba.

Lapid folytatja Horthy „érdemeinek” felsorolását, leszögezve, hogy az antiszemitizmus a kormányzó uralmának egyik alapvető eleme volt. Horthy 1933 után természetes szövetségesének tekintette Hitlert, s így 1940-ben csatlakozott a tengelyhatalmakhoz, miáltal az antiszemitizmus tovább erősödött az országban. Jair Lapid megemlíti, hogy a deportálások során az ő családtagjai közül is sokat a halálba küldtek, noha hűséges magyar állampolgárok voltak, bűnük csak az volt, hogy zsidónak születtek.

Tommy Lapid, az apa

Lapid határozott véleménye szerint Horthy háborús bűnös volt, aki nem kevésbé felelős a magyar zsidók pusztulásáért, mint a nácik. Az izraeli politikus Orbántól várt volna bocsánatkérést, és elégtelennek tartja, hogy ehelyett a magyar külügyminiszter „dadogott valamit” arról, hogy „a történelmi tényeket tiszteletben kell tartani. Márpedig a történelmi tények úgy szólnak, hogy Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak…. Ugyanakkor a kiemelkedően negatív és a történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot.”

Lapid szerint a külügyminiszter ezzel a magyarázattal csak ront a helyzeten, mert Horthy nem hogy nem védte meg a magyar zsidókat, hanem része volt az őket elpusztító gépezetnek. Netanjahu,, aki egy történész fia és tisztában van a történelem mibenlétével, nem hunyhat szemet afölött, hogy itt megpróbálják Magyarország múltját tisztára mosni. Ha van benne nemzeti büszkeség, az izraeli miniszterelnöknek követelnie kellene, hogy Orbán vonja vissza ezen állítását. Ha ez nem történik meg, törölnie kell budapesti útját – zárja írását Lapid.

1961: az idősebb Lapid az Eichmann-perről tudósít

A Times of Israel cikke nyomán: jég

Címkék:Horthy, Lapid, Orbán, Szíjjártó

[popup][/popup]