Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket. 

A varsói Nozyk zsinagóga a Molotov-koktélos támadás után (Fotó: Yacov Livne varsói izraeli nagykövet Twitter oldala)

Az incidensről a varsói rendőrfőkapitányság  tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A hatósági vizsgálat folyamatban van.

Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta: Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg.

“Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?” – utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. Hozzátette: “netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?”.

A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint “Palesztina győzni fog” feliratok is.

A szerdai incidenst a varsói izraeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában.

Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból. (MTI, Lucie Szymanowska)

[popup][/popup]