Mire használható a „páratlan tudás”?

Írta: Szombat szerkesztőség - Rovat: Politika

…avagy kit képvisel Szabó György, amikor Zoltai Gusztáv tanácsadói megbízatását védi?

Szabó György

Szabó György (Fotó: facebook)

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának fideszes kötődésű elnöke facebook oldalán (majd az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában is) felháborodottan konstatálta, hogy a Dohány utcai templomkörzet visszahívta Zoltai Gusztávot elnöki tisztségéből.

Szabó harcias hangon vette védelmébe Zoltait és az őt főtanácsadói tisztséggel megkínáló kormányt, miközben a zsidó közösség nagy része döbbenten és elképedve vette tudomásul Zoltai kinevezését, bár Zoltai személye felől sokan eddig sem tápláltak illúziókat. Szabó szerint:

„érthetetlen és súlyos a magyar zsidóság számára rendkívül káros döntés született a Dohány utcai templom körzet elöljáróságán. Zoltai Gusztávot a templom körzet elnökét azért mentették fel tisztségéből, mert Magyarország kormányában főtanácsadói posztot tölt be. Ez a durva és otromba döntés további súlyos károkat okozhat a Mazsihisz és Magyarország kormánya amúgy sem felhőtlen viszonyában.”

Zoltairól megtudhatjuk még, hogy Szabó szerint:

„a ma működő intézményei a Mazsihisz-nek szinte kivétel nélkül az ő munkásságának köszönhetőek.”

Tehát, hogy értsük: nem az egyes intézmények munkatársainak és vezetőinek köszönhető a működés, hanem egyedül Zoltai Gusztávnak.

Az MTI-nél megjelent nyilatkozatában Szabó korábbi álláspontját megerősíti:

„Az elmúlt nyolc-kilenc hónap konfliktusai után egy ilyen felkérés “szélsőséges elutasítása” nem erősíti a magyar kormány tagjaiban a zsidó közösség iránti szimpátiát.”

Röviden: ha a zsidók így folytatják, eljátsszák a kormány bizalmát.

Szabó szélsőségről beszél, miközben a zsidó közösségben épp az ő véleménye szélsőséges: szemben áll az úton-útfélen hallható zsidó álláspontokkal, melyek nem tudják megemészteni, hogy a kormány emlékezetpolitikai gyakorlata ellen fél éven át ádázul tiltakozó Zoltai egyszer csak a kormány oldalára állt. Az sem eldönthető, kinek a nevében szól Szabó, és mit akar sugallni: zsidóként aggódik, vagy kormányérdeket képviselve fenyeget.

Szabó újabb nyilatkozatában megismétli Zoltaival kapcsolatban, hogy a magyarországi zsidósággal kapcsolatos tudása “jóformán páratlan”. Valóban. Éppen ettől tartanak sokan: a kormány – Zoltai vagy mások „páratlan tudását” felhasználva – fogást kereshet a Mazsihisz választott vezetőin, tisztségviselőin vagy alkalmazottain, korlátozhatja autonómiájukat, sőt, helyükbe olyan személyeket segíthet, akik netán simulékonyabban asszisztálnak a kormány zsidópolitikájához. Ez a zsidó érdekképviselet szuverenitásának felszámolását is jelentheti.

Szabó úgy véli, hogy a Mazsihisz vezetőinek, vagy a Dohány utcai zsinagógai körzetnek az álláspontja nem fejezi ki a zsidó közösség véleményét, illetve nem képviseli a zsidó közösség érdekeit. Ám ugyanez a bírálat az ő álláspontjával kapcsolatban még inkább felvethető.

Szabó egy olyan szervezet nevében szólalt meg, melynek kuratóriumában ott ülnek a Mazsihisz képviselői is, miáltal Szabó őket bíráló megszólalásának legitimitása még inkább kétséges. És akkor még nem szóltunk arról, hogy Szabóval szemben más kormánypárti megszólalók (Gulyás Gergely, L. Simon László, Schmidt Mária) is utaltak Zoltai kormánytanácsadói alkalmazásának ízléstelenségére.

Szabó György fideszes politikusként került a Mazsök kuratóriumának elnöki székébe. A Mazsök feladata a közösségi kárpótlással kapcsolatos ügyek intézése: járadékok és támogatások biztosítása és a Mazsök vagyonának kezelése. E minőségében tett politikai megszólalásai mögött – minthogy a Mazsök kuratóriumának tagjait, Szabóhoz hasonlóan, a Zsidó Közösségi Kerekasztalon is vitatott módon, a kormány nevezte ki, s nem a zsidó közösség választotta – nincs valódi demokratikus zsidó legitimáció. Szabó megszólalásait így kell kezelni.

Ha valaki vagy valami áll mögötte, az nem a zsidó közösség.

 

[popup][/popup]