Minneapolis zsidó polgármestere nehéz helyzetben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 38 éves Jacob Frey politikai karrierje könnyen véget érhet, miután városában egy rendőr kegyetlenül megölte a 46 éves afro-amerikai George Floydot, amire válaszul a felbőszült afro-amerikai tömeg gyújtogatni és fosztogatni kezdett. A zavargások nyomán Frey-t gyengekezűnek nevezték, Donald Trump is élesen bírálta.

Jacob Frey az eskütételkor

A polgármesternek a két hónapja tartó koronavírus járvány mellett a munkanélküliség hirtelen növekedése is kihívást jelent.

A zsidó Frey – aki a hét során többször nyilatkozott a nyilvánosságnak – keményen elítélte a gyilkosságot. „Lehetetlen, hogy Amerikában a feketék eleve halálra legyenek ítélve” – mondta, továbbá követelte a közvetlen elkövető Derek Chauvin rendőr letartóztatását; őt és három másik felelőst elbocsájtott. Chauvin ellen harmadfokú gyilkosságért emelnek vádat. A zavargások nyomán Frey pénteken kijárási tilalmat rendelt el.

 

NBC News on Twitter

Weakness is refusing to take responsibility for your own actions. Weakness is pointing your finger at somebody else during a time of crisis. Donald Trump knows nothing about the strength of Minneapolis.” – Mayor Frey reacts to the president’s tweets. https://t.co/PVxfoH7yZw

Frey nem túl vallásos, de határozott zsidó identitással rendelkezik, amit elmondása szerint szombattartó édesanyjának köszönhet. 2009-ben szerzett jogi diplomát, majd Minneapolisba költözött, ahol polgárjogi és munkajogi ügyekben vállalt ügyvédi munkát, és szerzett magának elismerést. Négy éven át a városi tanács tagja volt, majd 2018-ban választották polgármesterré. Programján a rendőrségi munka megreformálása szerepelt, miután a liberális hírében álló Minnesota államban lövöldözés áldozata lett a színesbőrű Jamar Clark 2015-ben, majd a fehér Justine Ruszczyk 2017-ben.

A város demográfiai arculata nagy változáson ment keresztül az elmúlt évtizedben. Az afro-amerikai népesség 36%-kal, csaknem százezer fővel nőtt.

A hét végére a lángoló műanyagoktól és építőanyagoktól bűzlő városban Frey népszerűsége nagyot zuhant, amint arról a Minneapolis Star-Tribune szerkesztőségi cikke tudósított.

David Schultz, a Hamline University in St. Paul professzora azt nyilatkozta, hogy az összességében liberális városban nagy a szakadék a jómódú fehér és a szegény fekete negyedek között; utóbbiak kevésbé részesednek a felívelő gazdaság kínálta előnyökből. Floyd halála, a pandémia és következményei befolyásolhatják Frey további politikai karrierjét: egyszerre kell megbirkóznia a járvány okozta nehézségekkel (előtte alacsony volt a munkanélküliség), az egyenlőtlenséggel és a zavargások okozta pusztítással.

Donald Trump elnök a Twitteren múlt októberben már bírálta és „baloldali radikálisnak” nevezte Freyt. Pénteken ismét „gyengekezűnek” minősítette, amiért nem lép fel elég határozottan a csőcselék ellen. A polgármester – aki számos gyalázkodó és fenyegető levelet kapott antiszemitáktól – azt nyilatkozta: „Gyöngeség az, amikor nem vállalunk felelősséget saját cselekedeteinkért. Az a gyöngeség, amikor másokra mutogatunk. Donald Trumpnak fogalma sincs Minneapolis erejéről. Pokolian erősek vagyunk.”

A Forward és a jpost.com nyomán Bassa László

Címkék:Donald Trump, fosztogatás, Jacob Frey, Minneapolis

[popup][/popup]