Izraeli vezérkari főnök: minimalizálni kell Szíriában az iráni jelenlétet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az újév küszöbén Aviv Kochavi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke a Walla hírcsatornának nyilatkozott a biztonsági erők stratégiai céljairól: „a legfontosabb cél az irániak jelenlétének minimalizálása a Közel-Keleten.”

Aviv Kochavi (fotó: Wikimedia Commons)

Kochavi az elmúlt évek történéseit így jellemezte: „Fokozottan készültünk arra, ami Iránban történt. A védelmi kiadások nemrég elfogadott bővítése elsősorban ezt a célt szolgálja, ami igen bonyolult feladat” – utalva arra, hogy a hírszerzési műveletek és operatív képességek növelését egyaránt magában foglalja.

Izraelben „háború két háború között” a neve annak a komplex hadművelet-sorozatnak, melynek során az irániak Szírián belüli terjeszkedését légicsapásokkal igyekeznek fékezni, valamint az iráni nukleáris program elleni hírszerzési műveletek folytatják.

„Ezek  a műveletek az iráni jelenlét csökkentésén túl kiterjednek az egész Közel-Keletre, a Hamász, Hezbollah és más szervezetek ellen.”

„A operációk sikeresen folynak, bár még távolról sem tökéletesek. Az északi területeken az iráni befolyás és harci képesség jelentősen csökkent, de még mindig erősen érezhető. Tevékenységünk ez ellen irányul” – összegezte Kochavi.

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]