„Minden lengyel politikust lezsidóznak”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egy zsidó civil szervezet közzétette az első olyan jelentést, amelyet a lengyel zsidó közösség adatai alapján készítettek az antiszemitizmusról. Eszerint 2022-ben 488 incidenst regisztráltak.

Morawiecki lengyel miniszterelnököt zsidó felirat Varsó környékén (Forrás: Czulent)

Az adatokat részben egy online portál útján, másrészt a közösség tagjaival készített átfogó interjúk segítségével gyűjtöttek össze.

A Czulent Zsidó Egyesület által hétfőn közzétett incidensek száma több mint négyszerese az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által 2021-re jelentett számnak.

A jelentés szerkesztője, Anna Zielińska szerint az incidensek 86%-a online zaklatás és sértegetés volt. Hozzátette, hogy a “zsidó” szót gyakran használják az interneten, amikor a vélt ellenséget a nemzethez hűtlennek, kívülállónak és hazafiatlannak akarják beállítani.

“Nincs olyan lengyel politikus, akit ne zsidóztak volna le ” – mondta Zielińska a Jewish Telegraphic Agency-nek.

A Czulent 2022-es jelentése beszámol egy sérüléssel járó erőszakos cselekményről, négy további erőszakos támadásról, említ továbbá 20 fenyegetést, 34 esetben zsidó tulajdon és emlékhelyek megrongálását, 68 esetben antiszemita tartalmú kör-emailek küldését és 372 esetben “gyalázkodó” viselkedést. Zielińska szerint azonban valójában nem lehet tudni, hogy valójában hány antiszemita incidens történt, mert

az “internet a gyűlölet feneketlen kútja”.

Meggyőződése, hogy a Czulent – a lengyel zsidó közösségekkel szorosan együttműködő, toleranciát hirdető NGO – jelentése csak a felszínt karcolta.

“Amikor megkérdeztem az embereket, újra és újra azt mondták, hogy nem akarják jelenteni az incidenseket, mert az nem változtatna semmin” – mondta Zielińska, aki tagja a Varsói Zsidó Közösségnek.

Hozzátette, hogy az antiszemita gyűlöletbeszéd sokkal inkább része a közbeszédnek, mint egy évtizeddel ezelőtt, és olyan összeesküvés-elméletekre összpontosít, mint például a zsidó részvétel a COVID-19 járványban.

Anna Zielińska

A Czulent-jelentés 84 olyan nyilvános antiszemita kijelentést dokumentált, amelyek egyben ukránellenesek is voltak. Amikor Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök e hónap elején találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki zsidó, a lengyel vezetőket az interneten azzal vádolták, hogy zsidó ügyeket szolgálnak.

“Az ukrán-orosz háború kontextusát arra használták fel, hogy szabadabban és látszólag legálisabban támadják a zsidókat” – mondta Zielińska. “Az antiszemitizmust ily módon arra használják, hogy eltántorítsák a közvéleményt az ukrán menekültek támogatásától”.

Az elmúlt négy évben a politikai színtéren a legmarkánsabb antiszemita nyelvezetet Grzegorz Braun, a szélsőjobboldali Szabadság és Függetlenség Szövetsége egyik vezetője használta. Braun legutóbbi célpontjai az ukrán menekültek voltak, akiket azzal vádol, hogy “Ukró-Lengyelország” létrehozására törekszenek. Ez világos utalás a 20. században nagy karriert befutott “zsidó-Lengyelország”, terminusra. Eszerint ugyanis a zsidók Lengyelországot saját államukkal akarták helyettesíteni.

2019-ben, kampánya során Braun azt mondta, hogy

“az Egyesült Államok a Lengyelország elleni zsidó zsarolás politikai és katonai eszköze”,

és azt írta, hogy “a zsidók évszázadok óta háborút folytatnak a lengyel nemzet ellen, sőt az egész keresztény világ ellen”. Pártja, amelyet Lengyelországban Konföderációnak neveznek, az Ipsos független közvélemény-kutató ügynökség márciusi felmérése szerint a választók 11%-ának támogatásával az ország harmadik legnépszerűbb pártja.

A közelgő őszi parlamenti választásokon egyes elemzők azt jósolják, hogy a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság pártnak, amely jelentős összegeket költ a zsidó műemlékekre és kultúrára, szüksége lesz a Konföderáció és szavazói támogatására a kormányalakításhoz.

Az elmúlt öt évben konkrét politikai fejlemények táplálták a zsidókkal szembeni negatív attitűdöket – jegyezte meg Zielinska. 2019-ben lengyel nacionalisták ezrei tüntettek az Egyesült Államok varsói nagykövetsége előtt, amiért az Egyesült Államok arra próbálta rávenni a lengyel kormányt, hogy fizessen kártérítést azoknak a zsidóknak, akiknek családjai a holokauszt során elvesztették vagyonukat.

Michael Schudrich (Forrás: Wikipedia)

Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija elmondta, hogy bár egyetért azzal, hogy Lengyelországban az online közbeszéd antiszemita lehet, de az antiszemitizmus erőszakos megnyilvánulásai nagyon ritkák. 2006-ban egy férfi azt kiabálta, hogy “Lengyelország a lengyeleké”, megütötte Schudrichot, és paprikaspray-vel fújta le.

“Minden évben több ezer haszid jön Lengyelországba különböző évfordulókra, és soha nem volt igazi probléma” – mondta. “Ami pedig engem illet, az egyetlen alkalom, amikor valaki megtámadott, az egy baloldali kormány idején volt”.

Schudrich nem lát bizonyítékot arra, hogy Lengyelországban az antiszemitizmus növekedne, de megjegyzi: a kormány nacionalista, hazafias történelemképe – amely- a holokauszt alatti lengyel hősiességre összpontosít– valamint  a szélsőjobboldalnak való udvarlásnak következményekkel jár.

“Az antiszemiták ma már nagyobb bátorsággal mondják ki, amit gondolnak” – véli Schudrich.

A lengyelországi zsidók száma a kormány összeírása szerint több mint 15 ezer, a Zsidó Világkongresszus adatai szerint viszont kevesebb, mint 10 ezer.

JTA

[popup][/popup]