Minden kirekesztett, így az LMBTQ emberek teljes befogadásáért

Írta: Raj Ferenc - Rovat: Hazai dolgaink, Politika

Raj Ferenc rabbi levele a 2016-os Pride istentisztelet résztvevőihez.

Kedves Barátaim!

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség rabbijaként küldöm üdvözletemet a tengerentúlról, Berkeley-ből Budapestre. Egyúttal szeretném tolmácsolni amerikai közösségem, a kaliforniai Beth El Congregation tagjainak, rabbijainak, az egész észak-amerikai progresszív zsidóságnak szívből jövő, őszinte jókívánságait eme fontos esemény alkalmából. A szombat reggeli imák hirdessék a szabadságot, a méltóságot és a nyitottságot az LMBTQ emberek, családjaik és barátaik felé.

bét orim lmbtq

Most, amikor üzenetemet írom, csupán pár nap telt el a floridai Orlando városban elkövetett borzalmas terrortámadás óta, amely során a radikális Iszlám Államnak hűséget fogadó gyilkos merénylő brutálisan lemészárolt negyvenkilenc ártatlan fiatalt és megsebesített több mint ötvenet. Mivel ennek az iszonyatos bűncselekménynek a helyszíne egy melegklub volt, többen úgy gondolják, hogy a fanatikus gyilkost inspirálhatta az LMBTQ közösség iránt táplált ellenszenve.

Mi, zsidó emberek, saját tapasztalatunkból is tudjuk, hogy a kisebbségek ellen elkövetett atrocitásokra azonnali erőteljes választ kell adni, hiszen az ilyen és hasonló gaztettek egyengethetik az utat a 21. század Auschwitza felé. Már csak ezért is volt annyira megható a világ minden tájáról érkező, szolidaritást kifejező üzenetek sokasága. Persze, azt is tudjuk, hogy a szavak nem elegendőek, tettekre van szükség. A bűnösöknek bűnhődni kell, de nem szabad egy egész népcsoportot vagy vallást okolni a közöttük levő fanatikusok galádságaiért.

Ilyenkor a legfontosabb kérdés a „hogyan tovább”. A médiában tapasztalt politikusok, világhírű filozófusok és tekintélyes teológusok próbálkoztak választ adni. Számomra a legelfogadhatóbb felelet  mégsem a tudósoktól, hanem két népszerű televíziós műsorvezetőtől, Stephen Colberttől és Jimmy Fallontól jött. Colbert, aki az Egyesült Államokban mint humorista és szatíraíró is ismert, a szeretet erejét hangsúlyozta, hiszen a szeretet mindennél erősebb és felülkerekedik a kétségbeesésen is. „Emlékezzünk arra – mondta – hogy a szeretni szó cselekvést kifejező ige, tehát tennünk kell valamit”… szeretettel elfogadni, befogadni a másikat. Fallon szerint ez a szörnyű tragédia toleranciára tanít bennünket. Nem ellenségesen, hanem megértéssel kell felismerni a közöttünk levő különbségeket, és egyenlő emberként kevesebbet aggódni saját nézeteinkkel kapcsolatban.

A befogadás és az egyenlőség iránti elkötelezettségünk mélyen benne gyökerezik a zsidó hagyományban: tanításainkban és történelmünkben egyaránt. A Tóra első fejezetében az Örökkévaló “b’celem Elohim – Isten képmására” teremtette az embert. Ez a vers lett modern zsidó elkötelezettségünk alapja az elidegeníthetetlen emberi méltósággal, az emberi jogokkal szemben. Mindenki emberi lény, s ha tőlünk eltérő is, Isten képmására lett teremtve.

Ez az elköteleződés az emberi sokszínűség tisztelete, mások méltósága iránt nemcsak szent szövegeinkben gyökeredzik, de történelmünk tanulsága is egyben. Mivel oly sokszor voltunk kirekesztés és üldöztetés áldozatai zsidóságunk miatt, különösen érzékenyek vagyunk mások kirekesztésével és elnyomásával szemben.

A haladó zsidóság a világon mindenütt, Amerikától Izraelig, s most már Magyarországon is, fellép minden kirekesztett, így az LMBTQ emberek teljes befogadásáért – nemcsak a civil társadalomban, de a zsidó közösségekben is.

Hiszen a Tóra parancsolata is ezt várja el tőlünk: Cedek, cedek tirdof – Igazságot, igazságot kövess!

B’virkát Sálom, a béke áldásával:

Raj Ferenc rabbi

Címkék:Bét Orim, LMBTQ, orlandói merénylet

[popup][/popup]