Minden Izraelbe belépő ukrán állampolgár három hónapra szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt kap

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael engedélyezi 25 ezer ukránnak, akik nem jogosultak bevándorlásra, hogy menekültként az országban maradhassanak a nemzetük elleni orosz invázió közepette – jelentette be kedden Ayelet Shaked belügyminiszter.

A miniszter elmondta, hogy közülük 20 ezren már az ellenségeskedések kitörése előtt Izraelben voltak, és további 5 ezret az invázió kezdetétől fogadnak be.

Mindez azon a több tízezer emberen felül, akik várhatóan a háborút követő zsidó bevándorlás részeként érkeznek majd az országba – mondta Shaked.

Shaked akkor jelentette be a nem zsidó ukrán menekültek befogadására vonatkozó új politikát, amikor a háború már a 13. napja tart, és vége nem látszik.

“Az ukrajnai háború látványa és a polgárok által átélt szenvedés mélyen megrendít, és nem engedi, hogy közömbösek maradjunk” – mondta kedd este a Knesszetben tartott sajtótájékoztatóján.

Izrael így “ideiglenesen befogad” 20 ezer ukrán állampolgárt, akik már a háború kitörése előtt is az országban tartózkodtak, többnyire illegálisan, és nem tesz lépéseket a kitoloncolásukra. További bevándorlási kvótát hagytak jóvá 5000 ukrán állampolgár számára, akik a háború kitörése után Izraelben keresnek menedéket.

A Ynet szerint mintegy 3400 nem zsidó ukrán érkezett Izraelbe azóta, hogy az orosz csapatok február 24-én megtámadták Ukrajnát, közülük 150-et nem engedtek be.

Shaked elmondta, hogy az új szabályok értelmében minden Izraelbe belépő ukrán állampolgár 3 hónapra szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt kap. Hozzátette, hogy ha az ukrajnai helyzet nem javul, akkor engedélyezik számukra, hogy helyi munkára jelentkezzenek.

Times of Israel

Címkék:háború, Izrael, menedékkérők, Ukrajna

[popup][/popup]