Miért nem téma az Izrael-gyűlölő Roger Waters közelgő budapesti koncertje?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Frankfurtban és Krakkóban már lemondták az antikapitalista, Izrael-gyűlölő, Putyint népszerűsítő rocksztár koncertjét, Budapesten azonban senkit nem érdekel az ügy, még a zsidó közösség sem hallatta a hangját.

Disznó Dávid-csillaggal (Forrás: Youtube)

Ezt a kérdést járja körül a TEV.hu honlap:

Roger Waters, a Pink Floyd egyik alapítójának „This Is Not A Drill” című tavaszi turnéja felkavarta a németországi zsidó közösségek és önkormányzatok életét. Eddig – egy széleskörű civil összefogás nyomán – csak Frankfurt városa mondta le a koncertet, mivel azt a szervezők állítólag a zenész Izrael-gyűlöletével és a zsidó állam bojkottjával való azonosulást célzó rendezvénynek szánják.

A 79 éves Waters koncertjeinek visszatérő eleme az „Into the flesh” c. számnál egy Dávid–csillagot és más vallási jelképeket viselő disznó alakú léggömb feleresztése. Hasonló történt tíz éve Budapesten is, a Puskás stadionban: a falra vetített szimbólumok között volt „sarló-kalapács, horogkereszt, zsidócsillag, félhold, továbbá Macdonald’s, Mercedes, Shell-logók” (Waters ugyanis az őt gazdaggá tevő kapitalizmust is gyűlöli, nemcsak a zsidó államot).

Kölnben is formálódik az ellenállás: a balliberális kormánypártok és a konzervatív ellenzék közösen szólított fel a Lanxess Arénában tartandó koncert lemondására, mondván „Köln színpadjai nem adhatnak teret antiszemita tartalomnak. Ez különösen igaz azokban az időkben, amikor ismét megszaporodnak az antiszemita támadások, Kölnben is.”

A palesztin zászló végén Roger Waters

Münchenben jogi akadályok miatt nem fújják le Waters koncertjét, de Dieter Reiter szociáldemokrata főpolgármester „elviselhetetlennek” nevezte a művész Izrael-ellenes propagandáját és antiszemita jelszavait. A bajor főváros ezért gondoskodik arról, hogy a koncert körül folyamatosan tájékoztassa a közönséget „a népek közti megértésről, a szolidaritásról, az antiszemitizmus elleni küzdelemről, valamint Izrael létjogosultságáról és Ukrajna szuverenitásáról.”

Ez utóbbi azért is fontos kérdés, mert Waters az utóbbi hónapokban Putyin narratíváját is közvetíti megnyilvánulásaiban: Krakkó azért mondta le a zenész két áprilisi fellépését, mert Moszkva felkérésére felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, ahol azt fejtegette, hogy az ukrajnai háborút a Nyugat provokálta ki, és személyeskedő levélben szólt be Zelenszkij ukrán elnök feleségének. Frankfurt után Waters jogi lépéseket helyezett kilátásba a tiltások ellen, és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozott. Ráadásul menedzsmentjén keresztül és személyesen is elismételte, hogy nem antiszemita, csak Izrael kormányának politikáját bírálja – ezt azonban sokadszorra cáfolta meg a Spiegelnek adott múlt heti – egyébként igen kevéssé konfrontatív – interjújában.

Teljes cikk

[popup][/popup]