„Mert zsidó volt” – Ilan Halimi meggyilkolása és a francia elnökválasztás

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A közelgő elnökválasztási kampány közepette zsidó szervezetek és francia politikusok emlékeztek a nemzetközi visszhangot kiváltó antiszemita gyilkosságra.

Ilan Halimi

 

„Tizenhat évvel ezelőtt a 23 éves Ilan Halimit, egy francia zsidó férfit elrabolták, három héten keresztül fogva tartották és kínozták, csupán azért, mert zsidó volt” – hangzik az Európai Zsidó Kongresszus csütörtöki Twitter bejegyzésében. „Nem felejtjük el. Áldott legyen az emlékezete.”

Halimi az elmúlt húsz évben egyre növekvő franciaországi antiszemitizmus jelképe lett.

A férfit a „a Barbárok” elnevezésű, főleg moszlimokból álló csoport 2006. január 20-án rabolta el. Egy vele interneten flörtölő fiatal lány juttatta őt a „barbárok” kezére. Háromhetes fogva tartása idején folyamatosan ütlegelték és égő cigarettával kínozták a radiátorhoz kötözött Halimit.

A bűnbanda 450 ezer euró váltságdíjat követelt rokonaitól, akiket gazdagnak hittek, mert – ahogyan az egyik tag magyarázta a rendőrségen – „a zsidóknak van pénzük”.

Amikor február 13-án egy járókelő Párizs külvárosában a vasút közelében a már félig halott Halimira bukkant, testének négyötödét égési sebek borították. A kórházba történő szállítás közben halt meg.

2009-ben három hónapos tárgyalás után a banda 27 tagját súlyos börtönbüntetésre ítélték. Vezetőjük, Youssef Fofana életfogytig tartó fegyházat kapott.

Párizs, tüntetés a Halimi gyilkosság után

A gyilkosságról az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) és a Rágalmazásellenes Liga (ADL) is megemlékezett. Utóbbi vezérigazgatója Jonathan Greenblatt kijelentette: „Bármelyikünk lehetett volna az ő helyében… Az ő és sok más áldozat tiszteletére folytatjuk az antiszemitizmus ellen harcot.”

Az áprilisi választáson induló három elnökjelölt is megemlékezett a Halimi-gyilkosságról a Twitteren.

A szocialista Anne Hidalgo, a főváros főpolgármestere is az antiszemitizmus elleni küzdelmet hangsúlyozta.

Marine Le Pen, a Nemzeti Gyűlés (korábban: Nemzeti Front) elnöke az iszlámizmus előretörésére figyelmeztetett, míg Éric Zemmour Halimi emléke előtt ekképp tisztelgett: „Levadásszuk az összes bandát és a barbárokat.”

Csütörtökön Zemmourt kellemetlen hír fogadta: a párizsi fellebbviteli bíróság elutasította kérelmét saját perének elhalasztásáról. Emberiség elleni bűncselekmény tagadásának vádjával indítottak eljárást ellene, mert ismételten kijelentette: Philippe Pétain marsall, a nácikkal együttműködő Vichy rezsim feje úgy „védte” a francia zsidókat a deportálástól, hogy a más állampolgárságú zsidókat áldozta fel helyettük.

Zemmour ügyvédje, Olivier Pardo, sikertelenül próbált érvelni azzal, hogy a választási kampány közepette zajló perről tudósító média sokat árthat neki. A bírósági eljárást elindító Francia Zsidó Diákszövetség (UEJF) azonban merő manővernek minősíti a kifogást. Jogi képviselőjük Alain Jakubowicz nyilatkozta az Europe 1 hírcsatornának: „Na és akkor mi van, ha jelölt? Éric Zemmour ugyanolyan peres fél, mint bárki más.”

 

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:Anne Hidalgo, Éric Zemmour, Marine LePen

[popup][/popup]