Mennyire veszélyes most zsidónak lenni Kijevben?

Írta: Gacs Katalin - Rovat: Politika

Január hónapban több olyan esetről beszámolt a külföldi sajtó, amikor az ukrán fővárosban zsidókra támadtak.

Dov Ber Glikman

A megszúrt Dov Ber Glikman

A legutóbbi áldozat, az ortodox Dov Ber Glickman hazafelé tartott a zsinagógából, amikor három fiatal rátámadt, összeverte, majd három késszúrást is ejtett rajta. A mentő kritikus állapotban szállította kórházba, sok vért vesztett. Néhány nappal korábban Hillel Wertheimert, egy izraeli születésű hébertanárt támadták meg, szintén a zsinagógából hazamenet.

Még 2013 márciusában bombát hajítottak egy helyi zsidó vezető autójára, aki csodával határos módon úszta meg a merényletet.

Noha a tettesek ismeretlenek maradtak, és az sem tisztázott, valamilyen szervezet buzdítására követték-e el tettüket, egyértelműnek tűnik a támadások antiszemita éle. Kijevben már korábban sem ajánlották, hogy valaki egyértelműen zsidó jegyeket (kipa, Dávid-csillag) viseljen magán, ha az utcán közlekedik.

Az elmúlt hetekben mind a hatalom, mind a tüntetők részéről megjelennek azok a szélsőséges nézetek, amelyek táptalajt adnak ezen atrocitásoknak.

A tüntetők egy része ugyan őszintén csak a korrupt hatalom ellen küzd minden kirekesztő él nélkül, de gyakran látni köztük szélsőséges nacionalista, orosz-ellenes és nem mellékesen antiszemita csoportokat. A tüntetők között a kezdetektől aktívan fellépett a nyíltan szélsőjobboldali Szvoboda (Szabadság) párt, amelynek vezetősége rendszeresen antiszemita nyilatkozatokat tesz, hősük pedig Stepan Bandera, szovjetellenes ukrán nacionalista, náci kollaboráns (később maga is a nácik foglya), akit szabadságharcosuknak tartanak. Bandera képei a zavargások közben is gyakran láthatóak a tüntetők kezében, együtt az ukrán szélsőséges nacionalisták piros-fekete zászlajával. Újabban azonban egy még radikálisabb csoport is megjelent, a Pravij Szektor (Jobb Szektor). Vezetőjük, Alekszandr Muzicskov korábban kijelentette, hogy „harcolni fog a kommunisták, zsidók és oroszok ellen az utolsó vérig”. A csoport militáns módon lép fel, a zavargások alatt is katonai jellegű kiképzéseket tartottak.

Dmitro Jaros a Jobb Szektor vezére

Dmitro Jaros a Jobb Szektor egyik vezére

De nem csak a tüntetők oldalán jelenik meg erősen az antiszemitizmus. Janukovics különleges rendőri alakulata, a Berkut facebook oldalán még a zavargások kezdete előtt antiszemita és Izrael-ellenes propagandaképek tömege volt látható, amelyek nagy része józan ésszel fel se fogható – például a kép, amelyen „zsidók – a nácik csatlósai” felirat szerepel. Érthető hát az ezt követő felháborodás: több zsidó civil szervezet is az azóta már leváltott Viktor Janukovics elnökhöz fordult nyílt levéllel, tiltakozva a Berkut antiszemitizmusa ellen, miközben a tel-avivi ukrán nagykövetség előtt is demonstrációt szerveztek ugyanezen célból. A felháborító képek időközben lekerültek a facebookról.

berkut facebook

Egy (azóta eltávolított) kép a Berkut facebook oldaláról

A légkörre jellemző, hogy a konfliktus radikálisabb résztvevői kölcsönösen zsidózzák egymást.

A valós veszélyt jelzi az is, hogy a Szochnut (Jewish Agency for Israel), a világ legnagyobb zsidó civil szervezete is aggodalmát fejezte ki a kijevi zsidók biztonsága miatt. Védelmük érdekében adománygyűjtő kampányba kezdtek, hogy forrásokat szerezzenek a zsidó intézmények biztonságának megerősítésére, vészhelyzetben segítségnyújtásra. Nathan Sharansky, a szervezet elnöke így nyilatkozott: „Erkölcsi kötelességünk, hogy a közösség biztonságát szavatoljuk”.

Kapcsolódó cikkeink:

Ukrajna egyik rabbija menekülésre biztatja a zsidókat

Putyin Ukrajnában kijátssza a zsidó kártyát is

Azonnal izraeli segélyküldemény az ukrajnai zsidó közösségnek

 

Címkék:Kijev

[popup][/popup]