Megvannak a végleges választási eredmények – Lapid rendezett hatalomátadást ígért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A végleges választási eredmények megerősítik az első exit poll felméréseket, amelyek döntő jobboldali győzelmet jósoltak Izrael – három év alatt ötödik – választási küzdelmében.

Jair Lapid a választási vereség után

A Likud vezetője, Benjámin Netanjahu és jobboldali szövetségesei döntő többséget szereztek az izraeli választásokon – derült ki a csütörtökön közzétett végleges szavazatszámlálásból.

A baloldali Meretz pártnak mindössze néhány ezer szavazat hiányzott ahhoz, hogy bejusson a következő Knesszetbe – így azonban véget ért három évtizedes politikai képviselete.

A Likud 32 mandátumot szerzett, míg a leköszönő miniszterelnök, Jair Lapid Jesh Atid pártja 24 mandátummal a második legnagyobb párt, amelyet a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus követ, amely 14 mandátumot szerzett.

Netanjahu valószínű koalíciós partnerei, a Sasz és az Egyesült Tórai Judaizmus 11, illetve 7 helyet szereztek.

12 helyet szerzett a Benny Gantz leköszönő védelmi miniszter vezette Nemzeti Egység, 6 helyet pedig Avigdor Lieberman pénzügyminiszter Iszrael Beitenu pártja.

Az arab többségű Hadash-Ta’al (az izraeli kommunista párt utódja) és az Egyesült Arab Lista pártok egyenként öt-öt mandátummal rendelkeznek.

A Munkapárt, Izrael egykori hegemón kormányzó pártja, négy mandátummal éppen csak átlépte a 3,25 százalékos választási küszöböt.

Az arab nacionalista Balad párt és Ajelet Saked Habajit Hajehudi pártja nem jutott be a Knesszetbe.

Jair Lapid leköszönő miniszterelnök csütörtökön felhívta a Likudot vezető Benjamin Netanjahut, hogy gratuláljon neki választási győzelméhez. “Izrael a politika felett áll” – mondta Lapid, hozzátéve, hogy felkészült a rendezett hatalomváltásra.

Ezt nem sokkal később Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete gratuláló tweetje követte.

[popup][/popup]