Megszűnik Európa legrégibb zsidó újságja?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Londonban megjelenő Jewish Chronicle és a Jewish News bezár és elküldi az alkalmazottakat – Az anyavállalat képtelen az újságok fenntartására.

Az Egyesült Királyságban a nyomtatott sajtó vásárlóinak megcsappanása és a hirdetések kiesése súlyos következményekkel járt. Néhány újság csupán szabadságolta alkalmazottait abban a reményben, hogy túléli a járványt. Hírek szerint a patinás Jewish Chronicle nem tartozik ezek közé, mivel a fenntartó vállalat is összeomlás előtt áll.

Az 1841-ben alapított Jewish Chronicle hetilap a múlt nyáron az pénzügyi segítséget kapott a tulajdonos Kessler Foundationtól. A támogatást húszan biztosították – magánszemélyek, családok és jótékonysági alapok.

Ez év februárban a Jewish Chronicle beleegyezett a konkurens Jewish News-szal történő egyesülésbe, hogy a zsidó média fenntartható legyen a szigetországban. A vezetőség akkor azt nyilatkozta, hogy tárgyalást folytat a Kessler Foundationnal, a Jewish Chronicle jövőjéről, de az mindenképpen újabb mentőövet igényel.

Mindezek után a szerkesztőség most a következő nyilatkozatot adta ki: „Hősies erőfeszítéseink ellenére világossá vált, hogy a Jewish Chronicle jelenlegi formájában képtelen túlélni a mostani koronavírus járványt.” Hozzátette: mindent megtesznek a publikálás folytatása érdekében.

Kedden kiadott jelentésükben az Enders Analysis médiaelemzői a nyomtatott sajtó hosszú válságára számítanak; az újságírók mintegy harmada elveszítheti állását. Az emberek nem hagyják el otthonaikat, kevesebb a hirdetés. Fennáll a veszély, hogy több újság megszűnik.

The Guardian

Címkék:Jewish Chronicle, koronavírus, sajtó, válság

[popup][/popup]