Megszólalt a csengő!

Írta: Roszberger Bandi - Rovat: Belpolitika, Politika

Amint kicsengettek az óráról, a folyosó megtelt gyerekzsivajjal. Leültem egy számítógéphez, és elkezdtem az e-naplóba beírni az órát. Talán öt perc sem telt el a szünetből, amikor könnyektől nedves szemekkel hozzám rohant egy gyerek.

Fotó: Roszberger Bandi

Nagy volt a baj, mert az osztálytársa csúfolta. Láttam rajta, hogy nagyon a szívére vette a dolgot. Remegő hangon, zaklatottan adta elő, hogy az osztálytársa azt mondta rá, hogy ő Soros.

Bevallom őszintén, hogy értetlenül álltam a helyzet előtt. Megkérdeztem tőle, hogy ezt miért tartja bántónak. A kisfiú válasza számomra felért egy olyan balegyenessel, amitől a legedzettebb bokszoló is KO-val dőlne ki. Nem értette, hogy mit nem értek, és hisztérikusan azt felelte, hogy: „Soros egy mocskos zsidó!”

Amint ez a mondat elhagyta a gyerek száját, leírhatatlan érzés áradt szét bennem. Láttam, hallottam, de valahogy az agyam nem akarta felfogni, hogy ez a mondat egy tíz év körüli gyerekből tört fel, akár a hányás. Tudtam, hogy nem ő a hibás, talán azt sem tudta, hogy mit beszél. Mégis, egyszerre teltek meg a szemeim könnyel és a sejtjeim dühvel. Mielőtt a bensőmet elárasztotta volna a méreg, inkább némán magamhoz öleltem őt, és vigasztaltam a csúfolt csúfolódót.

Ahogy a karomban tartottam a gyereket, pergő filmként jelentek meg gondolataimban az egykori nyilas szórólapok szellemiségére emlékeztető Soros-plakátok, amik azt hirdetik, hogy: „Ne hagyjuk”. A frissen avatott Horthy szobrok, amik tisztelegnek a kormányzó előtt, sőt a közelmúltban azt is megtudhattuk, hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós tulajdonképpen visszaadta a nemzet önbecsülését. A statisztikák arról, hogy Magyarországon egyre csökkennek az antiszemita incidensek. Közben néhány napja, reggel a kihalt Szabadság téren, amikor készítettem ehhez az íráshoz a fotót, egy arra vetődött srác, még véletlenül sem bírta ki, hogy ne böfögjön ki magából egy “zsidó kurvá”-zást a modellemre.

A propaganda működik, és már a gyerekeinket is elérte. Azt már tudjuk, hogy a gyűlölet gerjesztése hova vezetett 1944-ben. 75 évünk volt arra, hogy a leckét megtanuljuk. Vajon sikerült?

[popup][/popup]