Mégis több zsidó él Amerikában, mint Izraelben?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy új felmérés szerint 7,5 millió zsidó él az Egyesült Államokban, s ez a népesség idősebb, fehérebb és liberálisabb, mint az amerikai lakosság egésze.  Eszerint az országban több zsidó élne, mint Izraelben. Ez ellentmond a zsidó demográfia legismertebb kutatójának, aki szerint az amerikai zsidóság létszáma 5.7 millió.

Az amerikai zsidók száma tíz százalékkal nőtt az elmúlt hét évben – állítja egy új felmérés.

Ami nem változott: a zsidók liberálisabbak, magasabb iskolai végzettségűek és többségükben fehérek. És átlagéletkoruk nem csökkent.

A Brandeis University mellett működő Steinhardt Social Research Institute – 2012-hez és 2015-höz hasonlóan – 2019-ben is elvégezte az amerikai zsidóságra vonatkozó becsléseket az ország egybefüggő területén található 48 államban – azaz Alaszka és Hawaii kivételével.

Leonard Saxe, a Steinhardt Center igazgatója nyilatkozta: „Az amerikai zsidóságra vonatkozó cinikus állítások, és az, hogy számunk csökkenne, nem állja meg a helyét. A fogyatkozó zsidóságról szóló jóslatok nem váltak be.”

A kutatás során 150 egymástól független felmérés adatait összesítették, amelyekben összesen 234.000 felnőttet, köztük 5.300 zsidót kérdeztek meg. Mindegyik tól-ig becslést tartalmaz. Így például a zsidók becsült létszáma ugyan 7,5 millió fő, de a valós érték 7,1 milliótól 7,8 millióig terjedhet.

A felmérés a korra, etnikai hátérre, iskolai végzettségre és földrajzi helyzetre kérdezett rá.

Az öt legfontosabb megállapítás a következő volt.

Az Egyesült Államokban 7,5 millió zsidó él

2018-ban az USA egybefüggő területén 7,5 millió zsidó élt (és nem valószínű, hogy Alaszka and Hawaii államokkal együtt ez a szám jóval magasabb lenne).

Ez az USA népességének mindössze 2%-át jelenti, de még így is ez a világ legnagyobb zsidó közössége. Izraeli állami statisztika szerint az ott élő zsidók száma 6,7 millió.

A felmérés szerint a magukat zsidó vallásúaknak mondók aránya a felnőtt lakosság mintegy 1.8%-a, azaz 4,4 millió fő. További mintegy 1,5 felnőtt tartja magát „zsidónak eredet és egyéb kritériumok alapján”. Az USÁ-ban közelítőleg 1,6 millió gyermek részesül zsidó nevelésben.

Növekedésnek számít ez 2012-hez képest, amelynek során 6,8 millió zsidót találtak az országban. A magát nem a vallás szerinti zsidónak meghatározók száma 1 millióról mintegy 1.5-ra nőtt. Amint Saxe mondja „mostanában ha az illető nem vallásos zsidó, inkább azt mondja, hogy ’Jew of no religion’, vallástalan. Sokan ilyenek, főleg azon fiatalok körében, akik nem folytatják szüleik vallásgyakorlatát, ami nem jelenti azt, hogy nem azonosulnak zsidóságukkal, vagy felnőttként nem térnének vissza ahhoz. ”

10 zsidóból egynél több nem fehér

Miközben az Egyesült Államok lakossága egyre színesebb, a zsidó közösség nem követi ezt a mintát.

A US Census Bureau szerint 2010-ben a lakosság 63 százaléka (nem latinó) fehér volt. 2019-re az arány 60%-ra csökkent. Előrejelzések szerint 2045-re a fehérek kisebbségbe kerülnek az országban.

A zsidó közösségen belül az arányok változatlanok. A két előző felméréshez hasonlóan a 2019-es során a fehér zsidó amerikaiak aránya 89%, bár a fiatalabb zsidók körében ennél magasabb. A 18–24 éves zsidók mintegy 14%-a latinónak vagy színes bőrűnek vallotta magát.

A nem fehér zsidók között 2% fekete, 5% latinó, 4%-uk pedig egyéb etnikumhoz tartozik.

A nem fehér zsidók legnagyobb számban (a zsidókhoz hasonlóan) New York Cityben élnek; a színes bőrű zsidók száma itt megközelíti a 140 ezret. Los Angeles County területén számuk közel 100.000, a Miamiban élő 33.000 színes bőrű pedig a város zsidó népességének közel felét alkotja.

A zsidó amerikai népesség aránytalanul elöregedett

A zsidó össznépességen belül a fiatalok jóval kisebb arányban vannak jelen, mint az idősek.

Az USA népességének 20,6 százaléka 65 éves vagy annál idősebb. A zsidók körében ez az arány 26%. Az amerikaiak 45,8 százaléka 18 és 44 év közötti, a zsidóknál ez 41 százalék; utóbbiak körében a 18–24 év közöttiek 10,5%-ot képviselnek.

Talán nem meglepő, hogy a jelentősebb zsidó népességű államok között Floridában a legmagasabb az idősek aránya – a zsidók egyharmada 65 éves és öregebb. Utah államban csupán a zsidók 15 százaléka esik ebbe a korcsoportba.

Fontos megjegyezni, hogy míg a zsidó népességszám összességében nőtt, a zsidóként felnövő gyermekek száma 2012 óta stabil 1.6 millió. Saxe megjegyezte, hogy a zsidó gyermekek számát nehéz pontosan meghatározni, mert nem tisztázott, hogy mit is jelent a zsidó neveltetés.

A zsidók liberálisok, és a demokratákra szavaznak

A 2020-as választások felé közeledve nem árt, ha a politikusok észben tartják, hogy a zsidók liberálisok és többségük a Demokrata pártra szavaz.

Az amerikaiak 34 százaléka számít demokratának, a zsidók körében ez az arány 51%. Az amerikaiak negyede republikánus, a zsidók 17%-a számít annak.

A zsidók között több mint kétszer annyi a liberális (42%), mint a konzervatív (20%). A mérsékeltek 37%-ot tesznek ki. Országos méretekben 38% számít konzervatívnak, és 24% liberálisnak.

Nincs olyan állam, ahol több a zsidó republikánus, mint a zsidó demokrata; még Mississippi áll ehhez a legközelebb, ahol a zsidók mintegy 33,4 százaléka számítja magát republikánusnak, és 35,8 százaléka demokratának. Wyomingban a zsidók közel 32%-a republikánus.

Washington, D.C.-ben él a legtöbb zsidó demokrata (70 százalék), ezt követi Maryland (57%), Kalifornia (55%) és Oregon (54%).

New York változatlanul az USA zsidó fővárosa

A legtöbb amerikai zsidó – mintegy 1,5 millió, azaz minden ötödik – New York államban él. A legkevesebben (2.200) Wyoming államban.

A zsidók népességszámát illetően a New York-i agglomeráció a domináns. A New Jersey állam területén található elővárosokkal együtt 1,8 millió zsidó él a Big Apple területén és körülötte. New York City-n belül Brooklyn és Manhattan 678.000 zsidónak ad otthont, ami e két városrész 4,2 milliós összlakosságának 16%-a.

Az amerikai zsidók 91 százaléka a 40 legnépesebb nagyvárosi agglomerációban tömörül. New Yorkot Los Angeles (570.000), Délkelet-Florida (500.000), Chicago (340.000) és Boston (265.000) követi.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:amerikai zsidóság, Demokrata párt, létszám, politika, USA, zsidók

[popup][/popup]