Mazsihisz: Horthy a magyar zsidók többségét átadta a náci hóhéroknak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megdöbbenéssel fogadta a Magyar Nemzet című újságban 2023. június 18-án megjelent eszmefuttatást, amelynek szerzője a tömeggyilkosságok idején főhatalmat gyakorló Horthy Miklós kormányzó történelmi szerepének újraértékelését követeli.”

“A publikáció szerzője látszólag objektív megítélést vár el Horthy Miklós történelmi szerepéről. Valójában azonban csak egyet szeretne: mentsék fel őt a magyar holokausztban játszott bűnös szerepéből – ily módon ferdítve el a valóságot.

Horthy Miklós kormányzó több mint két évtizedes uralmának értékelése igen sokrétű feladat, hiszen rendkívül bonyolult és nehéz helyzetben vette át az ország vezetését és próbálta megőrizni Magyarország államiságát, függetlenségét. Valóban történészi munka annak megvitatása, hogy országlása idején miért indítottak antiszemita kampányokat és helyes volt-e a revíziós politika. Annak megítélése sem egyértelmű (és történészek közötti vita alapja lehet), hogy a környező európai országokhoz képest Horthy alatt milyen volt az emberjogi helyzet Magyarországon.

Hisszük azt, hogy a tudományos vitáknak helye van és fel lehet vetni minden kérdést megfelelő keretek között, de az ilyen ügyek felmelegítése, folyamatos napirenden tartása a jelen politikai körülmények között felesleges indulatokat kelt és veszélyezteti a társadalmi nyugalmat.

De Horthy Miklósnak – mint a tömeggyilkosságok idején a főhatalmat gyakorló „Legfőbb Hadúrnak” – az emléke és megítélése nemcsak a túlélők körében, hanem a tágabb történelmi perspektívában is egyértelmű: cserbenhagyta a magyarság részét képező zsidóságot és átadta őket a náci hóhéroknak, holott tudta, hogy vadállati kegyetlenséggel megölik őket.

A kormányzó jóval az 1944. március 19-i német megszállás előtt pontosan tudott arról, hogy mi történik a haláltáborokba hurcolt zsidókkal Lengyelországban és más helyeken; pontosan tudott arról, hogy az SS különleges alakulatai miképp gyilkolták meg a zsidók százezreit a keleti fronton – ha máshonnan nem, hát az auschwitzi jegyzőkönyvekből, amelyeket a saját menye adott át neki.

Ennek ellenére a német megszállást követően nem tett semmit a zsidók elleni tömeggyilkosságok megakadályozására, és a magyarság több mint 5 százalékát kitevő embereket annak tudatában hagyta összegyűjteni, gettóba zárni, majd deportálni, hogy meg fogják őket ölni.

Ezen a tényen az sem változtat, hogy vita folyik arról: mennyiben köszönhető neki a budapesti zsidóság jelentős részének megmenekülése 1944 nyarán. De még ha igazak is azok a vélemények, amelyek alátámasztják az ebben játszott pozitív szerepét, az sem menti fel őt a korábbi tömeggyilkosságban való részvétele alól.

A valóság, a megtörtént események tagadása nem valamiféle történelmi vita, hanem hazugság, aminek terjesztését meg kell akadályozni. A holokauszt tagadása vagy relativizálása, a népirtásban aktív vagy passzív szerepet vállaló személyek tisztára mosásának szándéka nem lehet célja egyetlen becsületesen gondolkodó magyar embernek sem” – zárul a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleménye.

Kapcsolódó cikk:

Magyar Nemzet: “Eljött az ideje Horthy Miklós tisztességes megítélésének”

[popup][/popup]