Másodszor filmesítették meg Romain Gary visszaemlékezéseit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az egyik legismertebb francia zsidó író memoárjából készült filmet pénteken mutatták be New Yorkban.

Pierre Niney és Charlotte Gainsbourg (kép: Menemsha Films)

Gary, litvániai aki zsidó szülők gyermekeként Roman Kacew néven látta meg a napvilágot, kétszer nyerte el a Goncourt díjat – ami csak úgy volt lehetséges, hogy másodszor egy álnéven (Émile Ajar) írott regényért (Előttem az élet) kapta meg a rangos kitüntetést. Ünnepelt íróként nyolc évet élt házasságban Jean Seberg színésznővel (Godard: Kifulladásig). Szakításuk után mindketten öngyilkosok lettek, külön-külön.

Gary 1960-ban A virradat ígérete címmel megjelent könyvéből készült első filmet 1970-ben mutatták be. A mostani változat főszereplői Pierre Niney és Charlotte Gainsbourg. Utóbbi ismert filmsztár, Serge Gainsbourg francia zsidó zeneszerző és énekes lánya.

Promise at Dawn – Official U.S. Trailer

Starring Charlotte Gainsbourg and Pierre Niney Based on the Best-Selling Novel by Romain Gary Coming Soon to U.S.

A történetben Gary anyja, Nina (akit Gainsbourg alakít) úgy elhalmozza szeretetével fiát, ami már szinte nyomasztó. A film kettejük sorsát kíséri nyomon Vilnától Nizzáig a 2. világháború eseményei közepette, központban az őket sújtó antiszemitizmussal.

A hányattatások nem érnek véget, amikor Gary jelentkezik a francia légierőbe. Ugyan kinézetre elég francia, de mégiscsak – zsidó. Végül Afrikában sorozzák be De Gaulle seregébe. Később Európa különböző részein teljesít küldetéseket, egy ízben hősiesen megmentve bajtársait.

A JTA cikkét Bassa László fordította.

Címkék:önéletrajzi film, Roman Gary

[popup][/popup]