Marad a másfél év börtön a földön fekvő terroristát agyonlövő katonának

Írta: Halmos László/Izraeli hírlevél - Rovat: Politika

Négy és fél órán át tartó tárgyalás és indoklások sora után a katonai fellebbviteli bíróság elutasította Elor Azaria és védőügyvédje fellebbezését és helybenhagyta az emberölés (nem gyilkosság) vádjával idén, február 21-én hozott ítéletet: 18 hónapi letöltendő fegyház.

Elor Azaria két hete leszerelt a hadseregből, azóta házi őrizetben várt az újabb ítéletre.
Mint emlékezetes, az akkor törzsőrmesteri rendfokozatban szolgáló, kitüntetett katona 2016. március 24-én a Hebron város bejáratánál lévő ellenőrző ponthoz érkezve agyonlőtt egy percekkel korábban ártalmatlanná tett palesztin terroristát, aki súlyosan sebesülten a földön feküdt.
A bíróság súlyosbító körülményként vette tekintetbe a katona bajtársának és tisztjének a vallomását, mely szerint Azaria a halálos lövés előtt azt mondta: “megérdemli a halált, mert beleszúrt a bajtársamba”.

A bírák elutasították a védelem által felhozott precedenseket, melyek szerint a múltban mind katonák, mind pedig rendőrök több ízben agyonlőttek már ártalmatlanná tett terroristákat, mégsem vonták őket felelősségre.

Azariának azt az indokát sem vették figyelembe, hogy a földön fekvő palesztint megpillantva arra gondolt, hogy robbanóöv lehet a ruhája alatt, amit még sebesülten is képes lehet felrobbantani.
“Ha valakiben ilyen félelem támad, figyelmezteti a körülötte állókat. Azarja azonban nem így tett. Úgy cselekedett, mintha éleslövészeten lett volna: lassan, megfontoltan. Célzott, de előtte szólt a többieknek: ‘mozduljatok odébb!’ – és még arra is volt érkezése, hogy levegye a rohamsisakját. Ez a viselkedés nem egy olyan emberé, aki félelemből cselekszik. Utána beszélgetett a jelenlévőkkel, de semmilyen aggodalomról nem szólt, azután sem, hogy a terrorista holttestét elszállították.”

A bírák hozzátették: “Az indokolatlan fegyverhasználat tiltott, erkölcstelen és kártékony. A katonának nem feladata az ítélkezés az ellenség fölött. … Viselkedése nem felel meg annak az erkölcsi színvonalnak, amelyet Izrael Állam és az Izraeli Védelmi Hadsereg képvisel.”

Azaria jövő szerdán kezdi büntetése letöltését.

Avigdor Lieberman honvédelmi miniszter felkérte Elor Azariát és védőit, hogy ne fellebbezzenek tovább, inkább terjesszenek be kegyelmi kérvényt Gadi Eisenkott vezérkari főnökhöz. Eisenkott már este reagált a felkérésre, és kijelentette: amennyiben ilyen kérelem érkezik hozzá, azt komoly megfontolás tárgyává teszi.

[popup][/popup]