Már nem csak a Hamasz, a Hezbollah is gyújtogat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Felvétel mutatja, hogy már a Hezbollah is alkalmazza a gázai gyújtogatásos harcmodort.

Gyújtogatás a határ libanoni oldalán (forrás: Channel 12)

A libanoni terroristák hatalmas bozóttüzet gerjesztettek a határ mentén, amely gyorsan átterjedt Izrael területére.

Az Izrael határa mentén a libanoni oldalon pénteken fellobbanó tűz a Hezbollah terroristáinak műve, akik ugyanazt a gyújtogatásos technikát alkalmazzák, amit a palesztinok a Gázai-övezetben. Erről vasárnap számolt be a Channel 12 izraeli hírcsatorna.

Egy videofelvételen látható, hogy Hezbollah harcosok tüzet raknak a határ közelében. Az erős szél ezután a lángokat átsodorta a határon, és azok egy IDF támaszpontot és Margaliot települést veszélyeztették. A képen járőröző ENSZ békefenntartók láthatók, akik mit sem tesznek a gyújtogatás megakadályozása érdekében.

A tűz nyomában több taposóakna felrobbant. A helyi tűzoltóknak több órába telt a lángok eloltása, mivel a repülőgépről történő beavatkozást elvetették az ellenséges határ közelsége miatt.

„Mindenki tudja, hogy a libanoni fél a felelős az ilyen provokációkért” – nyilatkozta Joram Mahluf helyi tisztviselő a tévének. „Próbára teszik a türelmünket.”

A műsorban elhangzott, hogy a Hezbollah nyilván folytatni fogja a gyújtogatást, hogy távol tartsák az IDF-et és eltüntessék a bozótot azért, hogy az izraeli különleges alakulatok azt ne használhassák álcázás céljára. Emlékezetes, hogy Gázában a múlt évvel kezdődően robbanó- és gyújtóanyagot szállító léggömbök ezreit küldték izraeli területre pusztítás céljából. Mindez a tiltakozás jegyében zajlott a Visszatérés Menete néven elhíresült zavargások közepette.

2018 áprilistól júniusig az izraeli tűzoltók 1954 esetben oltottak el a fenti módon a Gázai-övezet szomszédságában fekvő szántókon, erdőkben és füves területeken. 2019-ben eddig 383 esetet regisztráltak. Léggömbös gyújtogatás következtében 2018-ban mintegy 3400 hektár égett le, 2019 júniusáig pedig 139 hektár károsodott ezeken a területeken.

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

[popup][/popup]