Antiszemitizmus: Manfred Weber vörös vonalai

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnökjelöltje elismerte, hogy az antiszemitizmus növekszik Európában, és hogy ez immár vészjelző minden politikus számára.

Manfred Weber

„Közös felelősségünk, hogy az zsidó közösségek biztonságban érezhessék magukat Európában”– mondta az Európai Bizottság elnöki tisztségére esélyes politikus. „Mindent meg fogunk tenni, ami csak szükséges, hogy ezeket az aggasztó fejleményeket visszaszorítsuk. Ez például azt is jelenti, hogy meg kell állapodnunk az antiszemitizmus közös definíciójáról, ami megkönnyíti az antiszemitizmus elleni küzdelmet.”

Weber azt is megjegyezte, egyetért azokkal a „vörös vonalakkal”, amelyeket az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében az Európai Zsidó Szövetség (European Jewish Association – EJA) legutóbbi brüsszeli konferenciáján fogadtak el.

Az EJA, melynek aktív tagja az EMIH, s amely rivális szervezete a Mazsihiszt magába foglaló Európai Zsidó Kongresszusnak (EJC), az alábbi vörös vonalakat ajánlotta az európai politikusoknak elfogadásra.

  • A politikai pártok és vezetőik fogadják el az IHRA (International Holocaust Remebrance Alliance – Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség) antiszemitizmus definícióját.
  • Minden európai ország – ahol ilyen még nincs – nevezzen ki egy antiszemitizmus elleni fellépéssel megbízott meghatalmazottat.
  • Minden politikai párt vállaljon kötelezettséget, hogy kizárják a kormányból azokat a pártokat vagy politikusokat, amelyek/akik az IHRA szerint meghatározott antiszemitizmust pártolják.
  • Minden politikai párt fogadjon el – saját alapszabálya szerint – kötelező határozatot, amely szerint az Izrael ellenes bojkott mozgalom, a BDS alapvetően antiszemita.
  • Minden politikai párt támogassa írásban és hivatalos közleményeiben a vallásszabadságot és a vallásgyakorlás szabadságát az egyes tagállamokban és az EU szintjén is.

Az EJPress cikke nyomán:  jég

Címkék:antiszemitizmus, Manfred Weber

[popup][/popup]