Maláj ex-miniszterelnök: a muszlimoknak joguk van “franciák millióit megölni”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Malajzia volt miniszterelnöke, Mahathir Mohamad csütörtökön, a franciaországi terrortámadások után kijelentette, hogy a muszlimoknak joguk van “franciák millióit megölni”.

Mahathir_Mohamad (kép: Wikipedia)

Mint beszámoltunk róla, ma három embert megöltek Nizza egyik templomában és más városokban is iszlámista késelőket tett ártalmatlanná a rendőrség.

Röviddel ezután Mahathir – aki ez év februárjáig Malajzia miniszterelnöke volt – rendkívüli éles kirohanást tett közzé a Twitteren.

A Mohamed karikatúrákat diákjainak megmutató francia tanár lefejezésére hivatkozva kijelentette, hogy nem helyesli ugyan ezt a választ, de a véleménynyilvánítás szabadsága nem foglalja magában a “más emberek megsértését”.

“A dühös emberek gyilkolnak, vallástól függetlenül” – mondta a 95 éves politikus, aki sok éve ismert zsidóellenes kijelentéseiről is.

“A franciák történelmük során emberek millióit ölték meg. Közülük sokan muszlimok voltak. A muszlimoknak joguk van haragudni és francia emberek millióit megölni a múltban elkövetett mészárlások miatt.”

Mahathir, aki összesen 24 éven át volt maláj miniszterelnök, kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia elnök “nem civilizált”, sőt, “nagyon primitív”.

“A franciáknak meg kell tanítaniuk népüket, hogy tartsák tiszteletben mások érzéseit. Mivel a franciák egyetlen ember tettéért minden muszlimot és a muzulmán vallást hibáztatták, a muszlimoknak joguk van megbüntetni a franciákat.

Mahathir nem utalt a nizzai támadásra.

A lefejezett tanár, Samuel Paty esete nyomán Macron arra tett ígéretet, hogy lecsapnak az iszlám szélsőségesekre.

Ez azonban feszültséget gerjesztett Franciaország ellen és több muszlim országban tüntetések törtek ki, s voltak, akik a francia áruk bojkottját sürgették.

France24.com

[popup][/popup]