Magyar EU-biztos: a Palesztin Hatóság támogatását kössék a gyűlöletre uszító tankönyvek átírásához

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Várhelyi Olivér, az Európai Unió szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa kijelentette, hogy a szervezetnek meg kéne fontolnia: csak akkor adjon támogatást a Palesztin Hatóságnak, ha az eltávolítja az iskolai tankönyvekből az antiszemita és erőszakra uszító részeket.

Várhelyi Olivér

A német Georg Eckert Institute for International Textbook Research 2019-ben kapott megbízást az EU-tól: vizsgálja meg, hogy a palesztin iskolai tankönyvek mennyiben tartalmaznak antiszemita állításokat és uszítanak erőszakra. A csaknem 200 oldalas jelentés többnyire a 2017-2019 között használt 156 tankönyvet és 16 tanári útmutatót elemezte, de volt köztük 18 olyan tankönyv is, amit 2020-ban használtak.

Az EU a tanárok fizetését biztosítja és a tankönyvek íróit is javadalmazza. A vizsgálat megállapította, hogy azok több tucat helyen bátorítanak erőszakra és démonizálják Izraelt és a zsidókat. A jelentés már februárra elkészült, de csupán négy hónap elteltével, múlt pénteken hozták nyilvánosságra. Várhelyi ezután adta ki a nyilatkozatot Twitteren, amiben többek között az áll, hogy az EU „határozottan kiáll az antiszemitizmus elleni harc mellett, és azon lesz, hogy a Palesztin Hatóság (PH) és az UNRWA (palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet – a szerk.) minőségi oktatást biztosítson a palesztin gyermekek számára az UNESCO által hirdetett béke, tolerancia, együttélés és erőszakmentesség jegyében… Az oktatási rendszer pénzügyi támogatását felül kell vizsgálni, annak feltétele az antiszemita és erőszakra uszító részek eltávolítása kell, hogy legyen.”

Múlt héten az Európai Parlament legkülönbözőbb pártállású 22 tagja levelet intézett Ursula von der Leyenhez, az EU Bizottságának elnökéhez azt követelve, hogy a PH pénzügyi támogatását szüntessék be, mivel amit a PH hirdet, az sérti az EU által vallott értékeket és akadályt jelent a béke előmozdításának és a kétállami megoldás útjában.” Azt javasolták, hogy a támogatások 5%-át olyan civilszervezetek kapják meg, amelyek az UNESCO szabványai szerint működnek.

Ana Pisonero

A European Jewish Press a javasolt változtatásokról sajtóértekezleten kérdezte Ana Pisonero-t, az EU szóvivőjét, aki úgy tett, mintha kisebb hibáktól eltekintve minden rendben lenne és a „kétállami megoldással” kapcsolatos sok évtizedes közhelyeket ismételgette.

„Tegyük világossá: az EU nem fizeti a palesztin tankönyveket. Az EU egy független kutatást finanszírozott, melynek célja kideríteni, hogy a palesztin tankönyvek mennyiben felelnek meg az UNESCO iskolai oktatásra vonatkozó nemzetközi szabványainak a béke, tolerancia és erőszakmentesség jegyében. Azért, hogy az EU rendelkezzen átfogó és objektív ismeretekkel, és ezek birtokában tárgyaljon a PH-gal annak oktatási politikájáról, az állítólagos uszítást beleértve.”

Pisonero így folytatta: ”Ami a jelentés következtetéseit illeti, a kép bonyolult. A tankönyvek nagyjában megfelelnek az UNESCO szabványoknak, és azokat a kritériumokat tartalmazzák, amelyek a nemzetközi oktatásban fontos helyet foglalnak el, például hangsúlyozzák a polgári jogokat. Az ellenállás narratíváját hangsúlyozzák az izraeli–palesztin konfliktus viszonyai között, és ellenséges magatartásra ösztönöznek Izraellel szemben.”

Az EU szóvivő kijelentette: „Az EU elkötelezett marad a PH támogatása iránt, amennyiben segítséget nyújt a jövő demokratikus, életképes állama intézményrendszerének kiépítésében, amely tiszteli az emberi jogokat, és Izraellel békében és biztonságban él együtt. Ez már régóta az EU álláspontja. A magas szintű oktatás különösen fontos ebben az összefüggésben. A PH feladata magas szinten biztosítani a békés együttélés kultúráját, hogy a jövőben a konfliktus oldódjon, és a tárgyalások elvezessenek a két állami megoldáshoz.”

“Milyen erők hatnak a parittyából kilőtt kőre?” – fizika példa egy palesztin tankönyvből

„Megismételjük egyértelmű elkötelezettségünket a Palesztin Hatósággal történő együttműködés mellett, az UNESCO békés együttéléssel, toleranciával és erőszakmentességgel kapcsolatos szabályai jegyében… Az EU erősíteni fogja kapcsolatait a PH-val, és a jelentés alapján igyekszik elérni, hogy a jövő tanügyi reformjai elvezessenek a problémát jelentő ügyek megoldásához még az olyan területeken is, amelyek a jelentésben nem szerepelnek. Azon vagyunk, hogy a PH-val karöltve mielőbb olyan ütemtervet dolgozzunk ki, ami a politika egyeztetésével, folyamatos kapcsolattartással és ösztönzők alkalmazásával vezet az átfogó változásokig.”

Az izraeli külügyminisztérium nyilatkozatot adott ki. „A tény, hogy az EU támogatásával a PH oktatási rendszere a gyűlöletet, erőszakot és terrorizmust erőltető propagandaanyagot hozott létre a konfliktus megoldásának hirdető békés megoldás helyett, árt a jó szomszédsági viszonyok kialakításának.”

Eureporter – Bassa László

Címkék:EU finanszírozás, Palesztin tankönvek

[popup][/popup]