Macron törvénymódosítást sürget, miután Sarah Halimi gyilkosa megúszta a tárgyalást

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök egy hétfőn megjelent interjúban sürgette a francia jogszabályok megváltoztatását, miután egy férfi, aki 2017-ben meggyilkolt egy zsidó nőt, elkerülte a tárgyalást azzal az indokkal, hogy kábítószer hatása alatt állt.  Macron korábban bírálta az alsó fokú bíróság ítéletét is.

Émanuel Macron

Zsidó szervezetek felháborodással fogadták a francia legfelsőbb bíróság szerdai döntését, miszerint Kobili Traore nem vonható felelősségre Sarah Halimi 2017-es meggyilkolásáért.

Halimi, egy 65 éves ortodox zsidó nő 2017-ben halt meg, miután 27 éves szomszédja, Traore betört a lakásába, súlyosan bántalmazta, majd “Allahu Akbar” kiáltással lehajította áldozatát az erkélyről.

Halimi meggyilkolása óta Traore pszichiátriai kezelésben van, és a döntés után is ott marad.

A bíróság szerint a gyilkosságot “delíriumos roham” hatására követte el, és ezért nem volt felelős a tettéért.

Sarah Halimi

“Úgy gondolom, hogy aki kábítószert fogyaszt, és utána „megőrül”, azt nem kéne felmenteni a felelősség alól ” – mondta Macron egy interjúban a Le Figarónak.

“Szeretném, ha az igazságügyi miniszter (Eric Dupond-Moretti) a lehető leghamarabb beterjesztené a törvény módosítását” – tette hozzá.

Halimi meggyilkolása vitát váltott ki az antiszemitizmus új fajtájáról a bevándorló környéken élő radikalizált muszlim fiatalok körében.

Macron korábban már bírálta az alsóbb fokú bíróság tavaly januári döntését Traoré „őrültségéről”, amire élesen reagáltak a bírói testület rangidősei, akik a hatalmi ágak elválasztására hivatkoztak.

Sarah Halimi gyilkosának elítélését követelő tüntetők Párizsban

“Nem tisztem kommentálni a bírósági döntést – mondta Macron a Le Figarónak – de biztosítani akarom az áldozat családját, hozzátartozóit és minden zsidó hitű polgártársunkat határozott támogatásomról és arról, hogy a köztársaság eltökélt és megvédi őket” – tette hozzá az elnök.

Zsidó csoportok szerint a bírósági döntés után a zsidók kevésbé lesznek biztonságban Franciaországban.

A Halimi családját képviselő ügyvédek az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságához kívánják felterjeszteni.

France24.com

Címkék:antiszemita gyilkosság, Émanuel Macron, Kobili Traoré, Sarah Halimi

[popup][/popup]