Ma: izraeli elnökválasztás

Írta: Népszava/Szombat - Rovat: Politika

Reuven Rivlin (Likud)és Meir Sheetrit  (Hatnua) a második fordulóban

Ma választja meg az izraeli parlament Simon Peresz utódát. A helyi politika legtekintélyesebb személyiségének elnöki mandátuma július 27-én jár le. Hatan pályáztak pozíciójára, mostanra már csak Rivlin és Sheetrit van versenyben.

izr vál

A jelöltek Felső sor: Dan Shechtman, Dalia Itzik. Alsó sor: Reuven Rivlin, Meir Sheetrit, Dalia Dorner (Fotó: Yaron Brener, Gil Yohanan, EPA)

 

A legnépszerűbb közülük Reuven Rivlin, aki az ortodox cionisták nyolcvan százalékának támogatását élvezi, de a teljes lakosság harminc százaléka is őt favorizálja.

Miután azonban az államfő személyéről a törvényhozás dönt, ezért a közvélemény-kutatások csak másodrangúak. Kivált annak figyelembevételével, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem lelkesedik Rivlin megválasztásának ötletéért. Kettejük viszonya ugyanis meglehetősen feszült. A kormányfő a választás közeledtével minden követ megmozgatott, hogy olyan személyt találjon államfőnek, aki legalább annyira elfogadott személyiség Izraelben, mint Rivlin. Miután kísérlete kudarcba fulladt, az elnökválasztás fél évvel való elhalasztását akarta elérni, hogy ez alatt az idő alatt jelentősen korlátozzák az államfő amúgy is meglehetősen szűk jogköreit.

Netanjahu néhányszor még az elnöki tisztség létezését is megkérdőjelezte arra hivatkozva: túl sokba kerül fenntartása. Szakértők azonban egyetértettek abban, a miniszterelnöknek nem a tisztséggel, hanem Rivlinnel volt baja. Az 1939-ben született Reuven „Rubi” Rivlin Netanjahu párttársa, szintén a Likud tagja. Már 2007-ben is a Likud elnökjelöltjeként indult. Ám az első forduló után visszalépett, miután nyilvánvalóvá vált, hogy Simon Peresz ellen nem lehet esélye.

Nézeteit tekintve Rivlin nem mindennapi politikus. Egyfelől megrögzötten ellenzi a „két független állam” elvét, azaz Palesztina létezését Izrael mellett, s támogatja a telepek építését. Másrészt azonban a törvényhozás, a Knesszet többször is élesen bírálta más jobboldali politikusok azokat a mesterkedéseit, amelyekkel korlátozni próbálták a palesztinok érdekeiért szót emelő emberi jogi szervezetek jogköreit. Egy biztos, bárki lesz is a következő elnök, nehéz lesz az egész ország által tisztelt 90 éves Peresz örökébe lépni.

Az előrejelzések szerint délután 4-kor kerül sor a második fordulóra és 5 órakor a Kneszet elnöke, Juli Edelstein kihirdeti a győztest.

[popup][/popup]