Lyon: tinilányok öngyilkos merényletet terveztek a zsinagóga ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A fiatal iszlamisták hálózatához tartoztak…

 

GrandeSynagogue@LyonFromAcross

A lyoni zsinagóga épülete (jobbról a negyedik). (Fotó: davka.org)

A francia sajtó értesülései szerint két francia tinédzserlány, akiket néhány hete tartóztattak le, a lyoni zsinagóga ellen tervezett öngyilkos bombamerényletet.

A 15 és 17 éves lányokat a délkelet-franciaországi Lyon egyik külvárosában, Venissieux-ben, illetve az ország déli részében fekvő Tarbes városában vették őrizetbe és hallgatták ki, miután a francia hatóságok fényt derítettek a lyoni Nagy zsinagóga ellen tervezett merényletre. Mindkettejüket terrorcselekmény elkövetésére szőtt összeesküvéssel vádolják.

A nyomozás során kiderült, hogy a két gyanúsított korábban soha nem találkozott egymással, csupán a közösségi háló segítségével tartotta a kapcsolatot.

„Ezek a lányok a fiatal iszlamisták egyik hálózatához tartoztak, amely már korábban a hatóságok látóterébe került” – idézte a múlt héten a Newsweek az egyik meg nem nevezett nemzetbiztonsági forrást.

Franciaországban nem ez az első eset, hogy fiatalkorúakat, illetve lányokat kellett letartóztatni: némelyiküket a Szíriából való visszatérésük után vették őrizetbe, míg másokat még a családjuknak sikerült utolérni a török határnál.

Jelenleg a francia hatóságok a két lánnyal együtt mintegy

60 személyt tartanak fogva

és hallgatnak ki terrorcselekményekben való bűnrészesség gyanújával, így próbálva jogi lépéseket tenni azon állampolgárokkal szemben, akik – bár talán még nem hagyták el az országot – háborús övezetekben szeretnének „érvényesülni”. A szíriai harcokban például több ezer európai állampolgár vesz részt, miközben Európának nincs egységes cselekvési terve velük kapcsolatban.

Franciaország elsőként vette fel a küzdelmet ezzel a problémával a kontinensen. A fellépés még hatékonyabbá válhat, ha elfogadják az útlevélelkobzásról szóló törvénytervezetet, amely lehetővé tenné az intézkedést a Szíriában vagy Irakban harcolni kívánó személyekkel szemben. A hatóságok további jogi eszközöket is terveznek a leendő vagy volt dzsihádistákkal kapcsolatos eljáráshoz. Más európai országokkal együtt a franciák azt is tervezik, hogy letiltják a dzsihád ügyét propagáló internetes oldalakat.

Európa minden országa számára fenyegetést jelentenek az olyan személyek, akik a külföldi harcokból visszatérve saját országukban is folytatni kívánják a „szent háború”-t.

A probléma kezelése azóta vált különösen égetővé, hogy kiderült: James Foley amerikai újságírót egy brit akcentussal beszélő felkelő fejezte le. A felelősséget a magát Iszlám Államnak nevező, s a nyugati hatóságok által a legbrutálisabb dzsihádista szervezetként számon tartott csoport vállalta magára abban a videoüzenetben, amely a kivégzést is rögzítette.

Franciaország emellett felhívta a figyelmet a brüsszeli Zsidó Múzeumnál májusban elkövetett, négy ember életét követelő merényletre is. Ennek gyanúsítottja, a korábban szintén Szíriában harcoló francia Mehdi Nemmouche esete is bizonyítja, hogy a további potenciális tragédiák elkerülése érdekében szükség van a megelőző intézkedésekre.

Mehdi Nemmouche (forrás ejpressorg)

Mehdi Nemmouche (forrás ejpressorg)

„Meg kell várnunk, amíg egy újabb Mehdi Nemmouche lövöldözni kezd, ahhoz hogy lépjünk?” – tette fel a kérdést Bernard Cazeneuve belügyminiszter a Mediapart online kiadványnak adott közelmúltbeli interjújában, utalva azokra a kemény intézkedésekre, amelyeket idén ősszel a Parlamentnek tárgyalnia kell, s amelyek a miniszter szerint nem ássák alá a polgári szabadságjogokat.

Franciaországban, melynek muszlim lakosságát mintegy 5 millió főre becsülik, s ezzel Nyugat-Európa legnagyobb muszlim közösségének otthona, különös aggodalomra ad okot a fiatalok kirajzása a háborús övezetekbe.

A francia hatóságok szerint már 900-ra tehető azon állampolgárok száma, akik valamilyen módon kapcsolódnak a dzsihádhoz, azaz vagy már részt vettek benne legalább egyszer, vagy tervezik a részvételt, vagy éppen most tértek onnan vissza. Közülük már több tucatnyian meghaltak.

Az előkészületben lévő intézkedésekkel Franciaország jócskán a többi nemzet előtt halad a probléma kezelésében, amely egyes szakértők véleménye szerint a jövőben csak súlyosbodni fog.

A Times of Israel cikke nyomán: Kalcsics Ildikó

[popup][/popup]