London: zsidó pedagógusok nem akarnak a palesztinok mellett tüntetni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Londonban egy zsidó iskola 25 tanára lépett ki a brit pedagógus szakszervezetből, miután ez felszólította a tagságot, hogy csatlakozzanak a „palesztin szolidaritási kampányhoz”.

2021. május 22: palesztin párti tüntetés Londonban

Múlt héten a Brit Pedagógusok Szakszervezete (National Education Union – NEU) vezetősége felszólította a tagságot, hogy csatlakozzanak az Izrael és Hamász közötti konfliktus nyomán a palesztinokat támogató megmozdulásokhoz. Kevin Courtney főtitkár több, a palesztin szolidaritási kampány keretében megrendezett tüntetésen szólalt föl.

John Lopez, a 25 kilépő tanár egyike ezt nyilatkozta a londoni Jewish News-nak: „Úgy éreztem, ki kell lépnem a szervezetből, miután az engem, mint zsidó és Izrael párti pedagógust elszigetelt.”

Lopez hozzátette, hogy kilépésükhöz az is hozzájárult, hogy a szakszervezet nem fogadta el az IHRA meghatározását az antiszemitizmusról, amit a brit kormány viszont törvénybe iktatott. A definíció az Izrael-ellenes megnyilvánulásokat antiszemitának minősíti.

A Jewish News tudósított arról az esetről is, amikor egy zsidó pedagógus fölmondott iskolájának. „Diákjaim egy csoportja Free Palestine kitűzőt igyekezett hajamba tűzni. Elsírtam magam, képtelen voltam órát tartani” – mondta az anonimitást kérő tanárnő. Hozzátette: az iskola vezetőségét nem igazán érdekelték a felmondás körülményei.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:"palesztin szolidaritási kampány”, London, zsidó iskola

[popup][/popup]