Likud miniszteri tanácsadó: „Most már megértem Hitlert…”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Israel Katz energiaügyi miniszter azt állítja, nem tudott tanácsadója, Oved Hugi közösségi médiában tett megjegyzéseiről, amelyek szerint például náciknak kellett volna megölniük a Netanjahu per mögött álló személyeket.

Oved Hugi (a kép előterében; Forrás: Twitter)

Israel Katz energiaügyi miniszter hétfőn elbocsátotta politikai tanácsadóját, miután médiajelentések leleplezték, milyen megjegyzéseket tett közzé a közösségi médiában. Hugi egyebek közt kifejezte óhaját, hogy Isten “küldje a pokolba a legfelsőbb bíróság bíráit”, valamint közölte, “megérti, hogy Hitler miért mészárolt le hatmillió askenázi” zsidót.

A kirúgott tanácsadó ennek ellenére hétfőn részt vett a Knesszet egyik bizottsági vitáján.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap este számolt be Hugi megjegyzéseiről, amelyek között szerepelt Adolf Hitler náci diktátor méltatása a kelet-európai, askenázi származású zsidók meggyilkolásáért. Az askenáziakat Hugi a politikai baloldallal hozta összefüggésbe.

Hugi, aki társadalmi aktivista és a kormányzó Likud párt központi bizottságának tagja, évek óta képviseli a Tel-Aviv déli részén élő zsidó lakosokat a Knesszet bizottságaiban. Hugi szombaton a rendvédelmi szervek korábbi vezető tisztviselőit szidalmazta, miután a Benjámin Netanjahu miniszterelnök perében eljáró bírák állítólag azt mondták, hogy a miniszterelnök elleni vesztegetési vádat nehéz lesz bizonyítani.

“Töröltessék ki az emlékezetetek, Shai Nitzan, Mandelbluff és Roni Alsheich” – írta Hugi a Facebookon, utalva ezzel Avichai Mandelblit volt főügyészre, illetve a volt rendőrfőnökre, akik a Netanjahu elleni nyomozásban játszottak szerepet. Hugi korábban azt is állította, hogy Mandelblit és Nitzan Hitler leszármazottai.

Israel Katz (a képen balra, Forrás: Wikipedia)

Hugi 2022 végén ezt a bejegyzést tweetelte: “Ma már értem, hogy Hitler, emléke töröltessék el, miért mészárolt le hatmillió askenázit, és miért működött vele együtt egész Európa”. Egy másik posztban, reagálva a Natan Zahavi rádiós műsorvezető harédi-ellenes megjegyzései nyomán kirobbant felháborodásra, Hugi azt írta: “Napról napra tisztelem inkább Hitlert – töröltessék el a neve és az emléke – hála Zahavinak”.

Egy másik alkalommal Hugi kritizálta Hitlert, amiért “hatmillió [embert] ölt meg, ahelyett, hogy egyszerűen megölte volna [a Legfelsőbb Bíróság korábbi főbíráját] Aharon Barakot”.

Egy 2022. februári bejegyzésében Hugi azon tűnődött, “hogyan lehetséges, hogy Izraelben vannak Schwartz családnevű emberek, miközben az auschwitzi koncentrációs és haláltábor parancsnokának Schwartz volt a családneve”.(Az auschwitizi láger parancsnokát Rudolf Höss-nek hívták. A szerk.)

Az izraeli jobboldal egyre növekvő része azonosítja az askenázi zsidókat a baloldali politikai pártokkal, a szefárdokat és más közel-keleti gyökerű zsidókat pedig a politikai jobboldallal hozza összefüggésbe, azt állítva, hogy az „askenázi hegemónia” leigázza a szefárd „második Izraelt”.

Netanjahu azonban maga is askenázi, és számos jelenlegi miniszter is az, köztük Israel Katz, Hugi főnöke, aki két romániai holokauszt-túlélő fia.

A Kan jelentése szerint Katz már több hónapja alkalmazza Hugit politikai tanácsadóként.

A jelentést követően Katz hivatala közölte, hogy a miniszter nem tudott tanácsadója „súlyos” kijelentéseiről, és hozzátette, hogy a miniszter “teljes mértékben elutasítja” azok tartalmát. A hivatal azt is közölte, hogy Katz azonnal felfüggesztette Hugit, hétfőn pedig a Kan arról számolt be, hogy Hugit elbocsátották.

Times of Israel – jég

Címkék:askenázi zsidók, baloldal, Israel Katz, jobboldal, keleti zsidók, Likud, Oved Hugi

[popup][/popup]