Liberman: Netanjahu megérdemli, hogy a pokolban égjen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Agudat Jiszráél frakció és az Otzma Jehudit párt is azzal fenyegetőzött, hogy leszavazza a költségvetést, ha nem kapnak további forrásokat.

Avigdor Liberman (Fotó: Emil Salman)

Avigdor Liberman, az ellenzékben lévő Jiszráél Bejtenu párt elnöke támadta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, mert attól tart, hogy engedni fog a haredi politikusok követeléseinek, akik iskoláik számára a következő költségvetésben további pénzeket követelnek. Liberman vasárnap reggel azt mondta az N12 tévécsatornának, hogy Netanjahu “megérdemli, hogy minden nap a pokolban szenvedjen”.

“Én is beleegyeztem, hogy sok pénzt adok a haredi iskoláknak – cserébe azért, hogy ott tanítják az alapvető világi tantárgyakat (angol, matematika) ” – mondta Liberman. “Amit Netanjahu tett, és ezért megérdemli, hogy minden nap a pokolban szenvedjen, az volt, hogy azt mondta a haredieknek: ‘Megkapjátok mindezeket a pénzeket, anélkül, hogy világi tárgyakat kellene tanulnotok. Szegénységben akarlak hagyni benneteket, oktatás nélkül, hogy szenvedjetek’. Ez az ember kész minden értéket eladni a hatalomért cserébe”.

“Én beleegyeztem, hogy diákonként 6000 sékelt adokha tanulják az alaptantárgyakat is. Netanjahu meg kiállt ezek elé az emberek elé, és azt mondta: ‘Nem kell az alaptárgyakat tanulnotok, ugyanannyi pénzt kaptok így is.’. Az, hogy Netanjahu megakadályozta az izraeli gyerekeket abban, hogy alaptantárgyakat tanuljanak, tűrhetetlen és megbocsáthatatlan”.

Liberman hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Tóra Judaizmus és az Otzma Jehudit pártok “a hátsó ajtón keresztül” fogják megkapni az általuk követelt pénzeket.

 

A koalíciós frakciók további forrásokat követelnek

A volt pénzügyminiszter megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az Egyesült Tóra Judaizmus párton belüli Agudat Jiszráél frakció több mint 600 millió sékelt követel 2023 elejétől visszamenőlegesen iskolarendszere számára. Becalel Szmotrics (Otzma Jehudit) pénzügyminiszter viszont állítólag lemondással fenyegetőzött, ha a követelést teljesítik.

Az Otzma Jehudit párt a maga részéről az egyik általa vezetett minisztérium költségvetésének felemlését követelte.

A hírek szerint mindkét párt azzal fenyegetőzött, hogy a költségvetés ellen szavaz, ha követeléseiket nem teljesítik. Ha a költségvetést május 29-ig nem fogadják el, a kormány működésképtelenné válik, és Izrael újabb választás elé néz.

Jpost.com

Címkék:Izrael, koalíció, költségvetés

[popup][/popup]