Leszbikus menet kontra Dávid-csillag

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy vezető amerikai melegjogi szervezet visszavonta támogatását a washingtoni „leszbi menettől”. A döntés válasz volt arra, hogy a washingtoni „DC Dyke March” (kb. “Fővárosi Leszbi Menet”) szervezői nemkívánatosnak nyilvánították a Dávid-csillagos zászló megjelenését a felvonuláson.

Ilyen zászlóval nem szabad volnulni. Dávid-csillagos zászló a 2014-es párizsi melegfelvonuláson
(Fotó: Dominique Faget/AFP/Getty Images)

A döntést pénteken jelentette be Rea Carey, a National LGBTQ Task Force ügyvezető igazgatója, hivatkozással arra, hogy az 1973-ban a homofób előítéletek és diszkrimináció elleni küzdelem céljából alakult szervezet nem támogathatja a leszbi menetet, ha az ilyen tilalmat alkalmaz.

Elmondta, hogy a Task Force azért vállalta a részvételt, mert „a meghirdetett témák között szerepelt a kilakoltatások következtében kialakult válsághelyzet és a dzsentrifikáció Washington DC területén. Miután tudomást szereztünk, hogy a szervezők nem vennék jó néven a zsidó büszkeség zászlajának kibontását, a LGBTQ Task Force visszavonta támogatását. A zsidó büszkeség zászlaja a teljes zsidó LGBTQ zsidó közösséget jelképezi, annak az egész világra kiterjedő és szerteágazó tevékenységével.”

Számos melegjogi aktivista és zsidó csoport a közösségi médiában üdvözölte a szervezet kiállását.

Robbie Kaplan on Twitter

I am a lesbian who has spent much of my career fighting for the equal dignity of LGBTQ people. I am also Jewish. My client Edie Windsor, who helped to win marriage equality nationwide, was also Jewish. So was her spouse, Thea Spyer. This ban is so wrong. https://t.co/BuShzLxOPx

A botrány nem egyedi eset: két éve a chicagói Dyke Marchról utasítottak ki résztvevőket, amiért Dávid-csillagos szivárványos zászlókkal vonultak. A következő évben a chicagói menetben már palesztin zászlók tűntek fel.

Chicago Dyke March 2018

A washingtoni ment szervezői is engedélyezik a palesztin zászlót – számol be róla a Jewish Telegraphic Agency.

„A palesztin zászlókat azért engedélyezzük, mert úgy hisszük, hogy ezek jelentik a reményt a szabadságban a palesztin nép számára.” Így a DC Dyke March egyik szervezője.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

Címkék:Dávid-csillag, Leszbi menet, LMBTQ, palesztin zászló

[popup][/popup]