Lengyelország: régészek kiásták a sobibóri gázkamrák maradványait

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A view of the Sobibor train station in Poland

Fotó: Reuters

Lengyel és izraeli régészek jelentették be szeptember 17-i sajtóértekezletükön, hogy a Sobibór melletti egykori koncentrációs tábor területén kiásták azoknak a gázkamráknak az alapjait, amelyek nyomát a németek az 1943. október 14-én kirobbant felkelés után igyekeztek eltüntetni. Becslések szerint mintegy 250 ezer zsidót gyilkoltak meg itt másfél év leforgása alatt.

Yoram Haimi régész szerint „megdöbbentő a kamrák mérete és a falak mindmáig ép állapota.” Ő személy szerint is érintett a kutatásban, minthogy két nagybátyja vesztette életét a haláltáborban – mondta. Kollégája, Wojciech Mazurek leírása szerint „az embereket füstgázzal mérgezték meg; akik 15 perc leforgása alatt megfulladtak”. Egyes elbeszélések szerint jajkiáltásukat azért nem hallhatta senki sem a táborban, mivel a nácik által a környéken tenyésztett libák gágogása elnyomta azt.

Sobibor gázkamrák

A gázkamrák feltárt maradványai (Fotó: Yoram Haimi)

A tábort, mely Lengyelország keleti peremén, a Lublini Vajdaságban található Sobibór község mellett, a Chełm-Włodawa vasútvonal közelében működött, a treblinkai és bełżeci koncentrációs táborokkal egy időben, a Reinhard Akció keretében hozták létre 1942 márciusában. Három, egymástól szigorúan elkülönített része volt: az adminisztrációs központ, a beérkezett foglyok fogadási területe és a kivégzések helyszíne. A tábor északi részén elterülő erdőben a németek bunkereket építettek. A tábor működése alatt, 1942 áprilisa és 1943 októbere között mintegy 250 ezer zsidót öltek meg itt. Az 1943. október 14-i felkelést követően a nácik úgy döntöttek, hogy a tábort felszámolják. A németek igyekeztek eltüntetni a gázkamrák nyomait. Később a helyszínt aszfaltozott úttal borították be. Számos épületet a háború után bontottak le, néhány még mindig áll, de a helyszínen semmi sem emlékeztet az egykori koncentrációs táborra.

Sobibor gyűrű

A gázkamrák közelében talált gyűrűt feltehetően a meggyilkolt áldozatok egyike viselte. (Fotó: Yoram Haimi)

Az 1943-as kitörési kísérlet résztvevői közül csak keveseknek sikerült menedékre találni. A 300 felkelő közül csupán néhányan maradtak életben. Összesen 50 sobibóri fogoly élte túl a világháborút. A tragikus végkifejlet miatt, és a nyomok eltüntetése következtében a tábort illetően még mindig sok a tisztázatlan részlet.

 

A The Blaze és a Huffingtom post cikkei nyomán Bassa László

[popup][/popup]