Lengyelország: Holokauszt áldozatok emlékművére Hitlert dicsőítő jelszavakat véstek

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az incidens a Krakkó melletti Rudzicában történt, ahol egy nagy, sírkő formájú kőtömböt állítottak az ott 1941-ben a nácik által meggyilkolt mintegy 1500 zsidó áldozatnak. A németek 1944-ben kiásták a holttesteket a tömegsírból, és mindet elégették, hogy a tömeggyilkosság nyomait eltűntessék.

Az áldozatok emlékét megörökítő követ a kommunista rendszer idején emelték, a zsidó áldozatokról szóló felirat viszont a rendszerváltozás után került föl. Az elkövetők azt is megrongálták. A rendőrségi jelentés nem szól gyanúsítottakról.

Az incidens akkor történt, amikor a lengyel parlament törvény fogadott el, amely megnehezíti, hogy az üldözött zsidók vagy leszármazottaik visszaszerezzék a háborúban vagy utána eltulajdonított vagyonukat. A törvény kiélezte a Lengyelország és Izrael közötti viszonyt.

A vita nyomán megsokasodtak az antiszemita megnyilvánulások – erről Piotr Kadlcik, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének volt elnöke csütörtökön beszélt a JTA-nak.

„Az interneten ömlik a gyűlölet. Az tettlegesség nem jellemző, de valami határozottan történik, és félek, hogy a helyzet rosszabbodni fog” – mondta Kadlcik.

*

Nem Lengyelország az egyetlen hely, ahol ilyesmi történik: Spanyolországban a múlt héten a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit biztonsági kamera vett föl, miközben horogkeresztet festett szórópisztollyal egy madridi zsinagóga bejáratára – jelentette a Madrid 24 Horas.

Címkék:Holokauszt emlékmű, Lengyelország, vandalizmus

[popup][/popup]