Lengyelország érvel és magyarázkodik, Izrael tiltakozik

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A holokauszt-tagadás egyik legrosszabb formája a valódi elkövetők felelősségének kisebbítése, az, ha az elkövetők áldozataira – a zsidókra, a lengyelekre és sok más nemzetre – hárítják a felelősséget – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtök este az izraeli-lengyel diplomáciai viszályt kiváltó törvény kapcsán. A lengyel felsőház által is elfogadott törvény pénzbüntetéssel vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a “lengyel haláltáborok” kifejezést alkalmazókat.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő

Lengyelország a Harmadik Birodalom első áldozata lett

– mutatott rá Morawiecki, hozzáfűzve: a náci német haláltáborokban “a halál és a szenvedés a zsidók, a lengyelek és sok más nemzet közös tapasztalata volt”.

A holokausztot a lengyel kormányfő “elképzelhetetlen bűntettnek” nevezte.

“Ennek tagadására tett kísérleteket mindig egyértelműen el kell ítélni” – húzta alá. Rámutatott: a lengyel állam évek óta büntetőjogi felelősségre vonja azokat, akik próbálják tagadni azt a szenvedést, melyben a náci terror áldozatai részesültek. Megjegyezte: ilyen jogi előírások más országokban is léteznek, Európában és világszerte.

“Az oswiecimi hazugság nemcsak a német bűntettek tagadása, hanem a történelemhamisítás más formái is ide tartoznak” – folytatta. Lengyelországban az “oswiecimi hazugság” fogalmába a holokauszt tagadását is beleértik. A fogalom a második világháború idején a Harmadik Birodalomba bekebelezett lengyel város, Oswiecim területén létesített náci német lágerek, mindenekelőtt az Auschwitz-Birkenau haláltáborban elkövetett szörnyűségek tagadására vonatkozik.

Varsó azért módosít a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényen, mert harcolni akar “az oswiecimi hazugsággal” – szögezte le Morawiecki. Szerinte “az oswiecimi hazugság” nemcsak a német bűntettek tagadása, “e hazugság egyik legrosszabb formája a valódi elkövetők felelősségének kicsinyítése, valamint az, ha ezt a felelősséget az áldozatokra hárítják”.

A lágerek, ahol zsidók millióit gyilkolták meg, nem “lengyel táborok” voltak,

ezt az igazságot védeni kell, mert a holokauszttal kapcsolatos igazságnak része – hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Egyes izraeli politikusok viszont holokauszt-tagadásnak minősítették az IPN-ről szóló törvénymódosítást.

Morawiecki elmondta továbbá:

kormánya elítéli a lengyel földön a második világháború idején elkövetett összes bűntettet,

“tekintet nélkül arra, milyen nemzetiségűek voltak az elkövetők, milyen nemzethez tartoztak az áldozatok (….)  “Soha nem fogjuk korlátozni a holokausztról folytatott vita szabadságát” – húzta alá ebben az összefüggésben, utalva ezzel vélhetően azokra a kifogásokra, amelyek szerint a lengyel törvény csorbítja a tudományos kutatások szabadságát. Rámutatott: a lengyel állam gondot  fordít arra, hogy a német koncentrációs táborok megmaradjanak “a nemzetek mártíromsága tanúságaként”.

Felidézve a második világháborús lengyelországi zsidómentők emlékét, valamint a Nemzeti Hadseregnek az auschwitzi haláltáborról elsőként a nyugati hatalmaknak beszámoló katonái, Jan Karski és Witold Pilecki emlékezetét, leszögezte: Lengyelország az európai országok közül a leginkább köteles a holokauszt-borzalmakról szóló igazságot őrizni.

“Megértjük Izrael érzelmeit”

– mondta, utalva ezzel a lengyel törvény kapcsán a napokban keletkezett viszályra. “Sok munka kell, hogy közös, gyakran bonyolult történelmünket közösen valljuk” – fűzte hozzá.

“Ma, amikor a világ újból az antiszemitizmus problémájával küzd, a lengyel kormány világosan mondja: nincs helye a gyűlöletnek, a történelem-hamisításnak” – hangsúlyozta. A holokauszttal kapcsolatos igazság terjesztése nemcsak Izrael feladata, Lengyelországé is, az egyetemes igazságról van szó, mely az egész világnak jelent  figyelmeztetést” –  fejezte be beszédét Morawiecki.

Izraelben visszatetszést keltett

a holokauszttal kapcsolatos, vitatott lengyel törvény megszavazása, vezető politikusok holokauszttagadásnak nevezték a még elnöki aláírás előtt álló jogszabályt, és Jiszráel Kac miniszter az ország varsói nagykövetének konzultációra szóló azonnali visszahívására szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

“Egyáltalán nem fogadjuk el az igazság eltorzítását, a történelem újraírását vagy a holokauszt tagadását. Semmiképp sem fogadjuk el a történelem újraírásának semmilyen kísérletét, s semmiféle megszorítást a történelmi igazság kutatásában”- jelentette ki az izraeli kormányfő a kormány szokásos heti ülésén, még a törvény megszavazása előtt.

Csütörtökön – már a jogszabály megszavazása után – Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter felszólította Netanjahut, hogy azonnali hatállyal rendelje haza konzultációra Izrael varsói nagykövetét.

Jiszrael Kac izraeli közlekedésügyi miniszter

“A lengyelek által elfogadott törvény súlyos, tagadja Lengyelország szerepét és felelősséget a zsidók elleni holokausztban”- mondta Kac. “A politikai és a morális megfontolások egyensúlyában világosan dönteni kell: a holokauszt áldozatainak emléke felette áll minden más meggondolásnak”- tette hozzá.

Joáv Galant építésügyi miniszter katonai rádióban elhangzott álláspontja szerint

az új lengyel törvény holokauszttagadó.

“A hatmillió emlékezete erősebb minden törvénynél. Megőrizzük emléküket és megértjük a tanulságokat: képesnek kell lennünk megvédeni magunkat”- mondta Galant.

Cipi Livni, az ellenzéki Cionista Tábor centrista politikusa azt nyilatkozta a rádióban, hogy a törvény megszavazása “kétszeresen is szembeköpi Izraelt”. A zsidó népet, valamint a miniszterelnököt is, aki bejelentette, hogy egyezségre jutott a lengyel kormányfővel a további konzultációról a törvény elfogadása előtt.

Cipi Livni

Livni szerint Izraelnek azonnal és határozottan kell lépnie, nyilvánosságra kell hoznia dokumentumokat a holokausztban zsidók elleni bűnöket elkövető lengyelekről, s világosan meg kell üzennie: “nem lehet elfelejtetni a múltat”.

A Jad Vasem holokausztmúzeum közleményében megismételte, hogy

a “lengyel haláltáborok” kifejezés kétségtelenül hibás.

A haláltáborokat a németek hozták létre a nácik megszállta Lengyelországban azért, hogy a “végső megoldás” keretében kiirtsák a zsidó népet.

Azonban véleményük szerint a lengyel szenátusban csütörtök éjjel megszavazott törvény más elemekre is vonatkozik, amelyek

“veszélyeztetik a lengyel nép szerepének szabad és őszinte megvitatását”

a zsidók akkori üldöztetésében.

A Jad Vasem leszögezte: továbbra is támogatni fogja azokat a kutatásokat, amelyek a lengyel lakosságnak a zsidókkal szemben a holokauszt idején tanúsított hozzáállására vonatkoznak, hogy feltárják a bonyolult igazságot, és ebben a szellemben támogatja az oktatási és megemlékezési munkát is.

 

[popup][/popup]