Lengyel szélsőjobbos aktivistát neveztek ki a Nemzeti Emlékezet Intézetbe – Izrael tiltakozik

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Lengyelország állami intézménye a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) az ország modernkori történelmének, a náci megszállás és a kommunista rezsim alatt elkövetett bűnök kutatásával, dokumentálásával, vizsgálatával és az oktatásban történő megjelenítésével foglalkozik. Az emlékezetpolitika fontos intézménye ez a jobboldal által uralt országban; regionális részlegei működnek országszerte. A wrocławi részleg vezetőjévé nemrég nevezték ki Tomasz Greniuch történészt. Izrael bírálta a lépést.

Tomasz Greniuch (Forrás: Youtube screenshot)

Greniuch 2013-ig szélsőjobbos aktivista, az ultranacionalista Nemzeti Radikális Tábor (ONR) egyik csoportjának alapító tagja volt. Ezen a néven a háború előtt működött antiszemita szervezet; a mostani az „etnikailag homogén” Lengyelországért küzd. Greniuch 2006-os kijelentése szerint az ONR soraiban szokásos karlendítéses üdvözlés az ókori rómaiak körében terjedt el, és nem jelenti automatikusan, hogy aki ezt teszi, az azonosult volna a fasiszta eszmékkel. Megemlékezést szervezett egy 1936-os esemény évfordulóján, amikor Adam Doboszyński és nacionalista elvbarátai elfoglalták Myślenice városát, zsidó üzleteket dúltak föl és megkísérelték a zsinagóga fölgyújtását.

Greniuch a Függetlenség Napja alkalmából évente novemberben rendezett varsói fölvonulás (Marsz Niepodległości) ismert szervezője. A megmozdulást – amely legutoljára gyújtogatásokba és a rendőrséggel történt összecsapásba torkollott – három radikális szélsőjobb csoport uralja.

A 39 éves Greniuch most az IPN egyik magas tisztségére kapott kinevezést; előzőleg kisebb részleget vezetett Opole városában. Andrzej Duda államfő a Bronz Érdemkereszttel tüntette ki 2018-ban.

Tomasz Greniuch néhány évvel korábban (fotó: twitter)

Sebastian Lorenc, az ellenzék uralta Wrocław főpolgármestere, nyilatkozatot adott ki, miszerint „a városban nincs helye a gyűlöletnek és antiszemitizmusnak”, és Greniuchot “persona non gratának” nyilvánította. A Zöld Párt (Zieloni), amely a Civil Koalíció (KO), a legnagyobb ellenzéki tömörülés része, Greniuch elbocsátását követelte. A Baloldal (Lewica), a második legnagyobb ellenzéki párt szerint „fasiszta nézeteket valló személy kinevezése a posztra – botrány”.

Az IPN viszont Greniuch védelmére kelt, mondván, hogy „a vádak fiatalkorára jellemző viselkedésére utalnak. Azóta többször elismerte, hogy cselekedetei hibásak voltak, és bocsánatot kért.” Az intézmény hozzáfűzte, hogy Opoléban „jó szervezőnek bizonyult, ösztönözte az aktivitást, új csoportokat vont be a kutatásba: veteránokat és helyi önkormányzatokat. Közvetlen feljebbvalói mindig a legnagyobb elismeréssel illették”. Az IPN-ben is akadtak viszont olyanok, akik szerint „ilyen pozíciót nem tölthet be olyasvalaki, aki ideológiailag elkötelezett.”

2017-ben az IPN hasonlóan védekezett, amikor kiadóvállalatának igazgató-helyettesévé nevezték ki azt a személyt, aki korábban az ominózus Holokauszt tagadó David Irving könyveinek kiadója volt. In 2019-ben Adam Andruszkiewicz korábbi szélsőjobb aktivista miniszterhelyettes lett a nemzeti-konzervatív kormányban. Ő az Összlengyel Ifjúság (Młodzież Wszechpolska, MW) vezetőjeként a függetlenség napi megmozdulások szervezője volt, az ONR-rel vállvetve.

Greniuch kinevezésére válaszul a varsói izraeli nagykövetség Twitteren tett közzé nyilatkozatot, amelyben meglepőnek nevezik, hogy az IPN wrocławi részlegének újonnan kinevezett vezetője „semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy náci karlendítéssel üdvözölte híveit. Különösen nincs helye náci jelképeknek Lengyelországban, amely oly sokat szenvedett a náci megszállás alatt”. Azt ajánlják Greniuchnak, hogy látogasson el az auschwitzi múzeumba, amely emlékeztetni fogja a náci ideológia veszélyeire.”

notesfrompoland – Bassa László

[popup][/popup]