Lengyel nacionalisták holokauszt-kutatókat inzultáltak egy párizsi konferencián

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Az egyik francia elit társadalomtudományi egyetem, az École des hautes études en sciences sociales  (EHESS) konferenciát rendezett a Holokauszt témájában folytatott újabb lengyel történeti kutatásokról Párizsban. Az előadások nem zajlottak olyan simán, mint ahogy az egyetemei világban az megszokott.

Jan Grabowski (a kép nem Párizsban készült)

Amikor az egyik ismert kutató, Jacek Leociak professzor (Lengyel Tudományos Akadémia) előadására került sor, a hallgatóság egy része bekiabálásokkal és dobogással igyekezett megzavarni. Távozásakor inzultálták, később pedig halálos fenyegetéseket kapott interneten. Jan Grabowskit, az Ottawai Egyetem professzorát lengyel nacionalisták csoportja várta a kijáratnál, és „mocskos zsidó” kiáltásokkal illették. A tiltakozók szerint az előadók fellépése „nyíltan idegengyűlölő és jellegében lengyel-ellenes volt”. Bizonyos lengyel szervezetek számára elfogadhatatlan, hogy történészek nyilvánosságra hozzák kutatási eredményeiket, miszerint voltak olyan lengyelek, akik a holokauszt során részt vettek zsidók meggyilkolásában.

Leociak a konferencián a lengyel Holokauszt kutatás kezdeteiről beszélt Beszéde alatt a hallgatóság egy része kiabálással és dobogással fejezte ki nemtetszését. “A kétnapos konferencián lengyelek egy – katolikus pap által vezetett – nagyobb csoportja folyamatosan jelen volt” – nyilatkozta Leociak.

„Két-három évvel ezelőtt ilyen rendzavarások elképzelhetetlenek lettek volna egy egyetemen rendezett konferencián. Manapság viszont, amikor a lengyel állam bátorítja az ilyen fellépéseket, a tudósokat a saját térfelükön éri támadás” – nyilatkozta Grabowski. Őt tiltakozók csoportja „Szégyelld magad Grabowski, szégyelld magad mocskos zsidó!” kiáltásokkal illette. A tudós beperelte a lengyel Rágalmazás Elleni Ligát, miután a szervezet nyilvánosan azzal vádolta meg, hogy rombolja Lengyelország jó hírét, és kutatási tevékenysége a nemzeti történelmet hamis színben tünteti föl.

 

 

Címkék:holokauszt, Jan Grabowski, lengyel nacionalizmus

[popup][/popup]