Lengyel főrabbi: A „meleg-mentes övezet” ellentétes a zsidó törvénnyel

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

A Lengyelországban és Magyarországon elfogadott – sokak által LMBTQ-ellenesnek tekintett – törvények heves bírálatokat váltottak ki világszerte.

Michael Schudrich lengyel főrabbi

Az izraeli The Agudah – The Association for LGBTQ+ Equality elnevezésű szervezet egy rendezvénye alkalmával Michael Schudrich lengyel főrabbi kijelentette: „’LMBTQ-mentes övezetek’ létrehozása ellentétes a halachával (a hagyományos zsidó joggal – a szerk.)”.

A jobboldali lengyel és magyar kormány 2021-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyeket széles körben meleg-ellenesnek minősítenek. Ezek a törvények tiltják az LMBTQ+ szimpatizáns tartalmú műsorok tévéközvetítését, iskolai oktatását, és LMBTQ+-mentes övezeteket írnak elő.

Dalia Fleming, a Keshet UK ügyvezető igazgatója nyilatkozta: „A rabbik véleménye a melegekről azért fontos, mert a témát eddig mély hallgatás övezte.”

A két ország által elfogadott törvények különösen Európában váltottak ki nagy vitát, mert az EU-ban a liberális értékek megsértését látják bennük. Mark Rutte holland miniszterelnök júniusban egyenesen fölszólította Magyarországot, hogy hagyja el a szervezetet – jelentette a Bloomberg.

A lengyel törvény nem ismeri el törvényesnek az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, és az ilyen párok nem fogadhatnak örökbe gyermeket. További szigorítás, hogy egyedülálló nevelőszülő általi örökbefogadás esetén a hatóságok vizsgálatot rendelhetnek el – jelentette a BBC. A törvények gyakorlatilag Magyarországon is tiltják az örökbefogadást azonos nemű párok részéről.

A „meleg-mentes övezetek” Lengyelországban mintegy száz városra, az ország egyharmadára terjednek ki. Zsidó vezetők még a törvény vitájakor kifejezték rosszallásukat ezzel kapcsolatban.

„Megfigyelésünk szerint a politikusok cinikus módon szítják az ellenségeskedést és a gyűlöletet az LMBTQ személyek iránt – hangzott a varsói zsidó közösség egy levelében. „Mi, zsidók – a Holokauszt túlélőinek leszármazottai – nem maradhatunk közömbösek, amikor melegeket dehumanizálnak” – áll a levélben, hozzátéve: ezek a politikusok semmit sem tanultak a 2. világháború tapasztalataiból.

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:Lengyelország, Magyarország, meleg-mentes övezet

[popup][/popup]