Lemeszelték a szivárványos zászlót a fal palesztin oldalán

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“„Szégyen lenne, ha a melegek zászlója lenne látható a mi menekülttáborunkban.”

Pár napja írta meg a Haaretz, hogy egy palesztin művész szivárványos zászlót festett a ciszjordániai biztonsági falra, melyet szintén palesztin helybeliek néhány óra múltán fehérre meszeltek.

1226980106

Ilyen volt…

  Az alkotó, Khaled Jarrar, Európában és Észak-Amerikában egyaránt kiállító 39 éves palesztin művész, a protestáló meszelők – köztük egy ügyvéd – pedig azért festették le alkotását, mert szégyenletesnek tartották magukra nézve a homoszexuális jelképet, még a biztonsági válaszfal betonoszlopain is.

Keddi nyilatkozatában Jarrar azt fejtegette, hogy alkotásával arra akarta felhívni a figyelmet: a palesztin területek még indig Izraeli megszállás alatt vannak, miközben a világ más tájain már a melegházassághoz való jogot ünneplik az emberek.

Az emberek azonban nem így értelmezték az üzenetet: Mohammed al-Amleh, egy 46 éves ügyvéd úgy vélte: „Szégyen lenne, ha a melegek zászlója lenne látható a mi menekülttáborunkban.”

THIS ADDS MORE INFO - A part of the separation barrier is seen repainted after an Palestinian artist painted a rainbow flag in the West Bank city of Ramallah, Tuesday, June 30, 2015. The artist, Khaled Jarrar, said Tuesday his art was meant as a reminder that Palestinians live under Israeli occupation, at a time when gay rights are in the news after the U.S. allowed same-sex weddings. Palestinian protesters perceived the painting as support for homosexuality, a taboo subject in Palestinian society where gays are not tolerated and rushed to paint it over hours after it was painted. (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)

…Ilyen lett (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)

Az azonos neműek közötti szexuális aktust tiltó 1951-es jordániai törvény továbbra is hatályban van Ciszjordániában, s ugyanígy a britek által 1936-ban törvénybe iktatott hasonló tilalom is Gázában.

A homoszexuális palesztinok titkolják kapcsolataikat és nem egy közülük éppen Izraelben talál menedéket övéik üldözése elől.

Izrael ugyanakkor a világ egyik legtoleránsabb országa a melegek iránt, s a legutóbbi tel avivi melegfelvonuláson több mint százezer ember vett részt. Ugyanakkor a szomszédos országokban a meleg kultúrát nem tolerálják és a melegeket gyakran megbüntetik, sőt, néha meg is ölik.

A Haaretz cikke nyomán.

Címkék:meleg jogok, palesztin melegek

[popup][/popup]