„Lefejezni! Lefejezni!” –világszerte moszlimok tízezrei tüntettek Emmanuel Macron ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Tucatnyi országban tüntettek a francia elnök ellen, aki az iszlámista terrorcselekményeket követően nyilatkozta, hogy jogosnak tartja a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák közzétételét.

Karachi, Pakisztán, október 27.

A közel- és közép-keleti régióban az iszlámista pártok által szervezett tüntetések a Franciaország és a moszlim országok közötti feszültséget tükrözik. Október elején egy moszlim kamasz fiú lefejezett egy francia tanárt, aki osztályában a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát mutatta a gyerekeknek. Azt, amit a Charlie Hebdo vicclap ismételten közzétett abból az alkalomból, hogy Párizsban megkezdődött a lap munkatársait 2015legyilkoló terroristák cinkosainak pere. Most csütörtökön egy tuniszi férfi késsel mészárolt le három személyt egy nizzai katolikus templomban.

A keményvonalas iszlámista csoportok elítélik és kihívásként kezelik a francia kormány szilárdan szekularista álláspontját. Több tízezer moszlim tüntetett a péntek esti imádságot követően Pakisztántól Libanonig, Líbiától Jeruzsálemig, tiltakozásul Macron francia elnök kijelentése ellen.

A pakisztáni fővárosban, Iszlamabadban mintegy kétezren vonultak a francia követség elé; a rendőrség könnygázzal és gumibotokkal szorította vissza őket; számosan megsebesültek. Iszlámista aktivisták először megtaposták Macron arcképét, majd egy fölüljáróról lógatták le. A kelet-pakisztáni Lahore városában Mohamed próféta születésnapját ünneplő tízezer radikális iszlámista franciaellenes jelszavakat skandált, és lezárta a szufi szentély felé vezető főutat.

Ankara, Október 27, 

A menetet vezető Khadim Hussain Rizvi „Csak büntetés lehet az istenkáromlás jutalma” felkiáltással fordult a tömeghez, mire „Lefejezni! Lefejezni!” – volt a tüntetők válasza.

Libanon fővárosában, Bejrútban több százan vonultak a francia nagykövetség elé. A szunnita aktivisták iszlám jelképekkel díszített fekete és fehér zászlókat vittek, és az „Óh, Isten prófétája, állunk szolgálatodra” jelszót hangoztatták. A kivonult rendőrség füst- és könnygázzal igyekezett szétoszlatni őket. A tüntetés nem jött jól a kormányalakítással bajlódó Saad Haririnek, aki éppen a franciák által kidolgozott terv birtokában igyekszik kivezetni az országot a gazdasági és pénzügyi válságból.

Isztanbulban egy síita mecsetben a péntek esti imára összegyűltek Macront gúnyolták az utcán. A francia elnök elítélésében Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan adta meg az alaphangot, akinek éles szavait követően Franciaország a múlt héten visszahívta nagykövetét.

A jeruzsálemi Al-Aksza mecset előtt több száz palesztin zúgta: „Lelkünkkel és vérünkkel áldozzuk föl magunkat Mohamed prófétánkért”. Több fiatal összecsapott a rendőrökkel; három személyt őrizetbe vettek. Az imádságot vezető Ekrima Szabri sejk szerint Macronnak felelnie kell „a franciaországi erőszakot és káoszt kiváltó, iszlámellenes, provokatív nyilatkozataiért. Allah fénye eltörli az iszlám ellenségeinek szavait”.

A Gázai-övezetben a Hamász rendezett megmozdulásokat. Fathi Hammad a Jabaliya menekülttáborban tartott gyűlésen arra tett ígéretet, hogy „választ adunk a kétmilliárd moszlimot ért kihívásra”. A francia áruk bojkottjára szólított föl.

Az afgán főváros Kabul és más vidéki városok utcái „Halál Franciaországra!” kiáltásoktól voltak hangosak; Macron portrékat égettek el. Gulbuddin Hekmatyar iszlámista pártvezér harmadik világháborúval fenyegette meg a francia elnököt.

Bangladesh, Dhaka, Október 27

Líbia fővárosában, Tripoliban a tévé közvetítette a megmozdulásokat, ahol az imámok ítélték el „a próféta elleni támadásokat”.

Bangladesben a főváros, Dakka utcáin mintegy ötvenezren vonultak föl transzparensekkel amelyeken „Mondjunk nemet az iszlámellenességre”, „Állítsuk meg a rasszizmust”, „Bojkottáljuk a francia árukat” jelszavak szerepeltek.

Etiópia fővárosában békés fölvonulások voltak a péntek esti ima után.

A londoni francia nagykövetség előtt több százan tüntettek “Respect Islam” és “Allahu Akbar” jelszavakkal. Több poszteren Macront „a Föld legnagyobb terroristájának” nevezték.

Az egyiptomi állami tévé péntek esti adásában az ország vallásügyi minisztere elítélte a gúnyrajzokra adott erőszakos válaszokat. „A próféta szeretetét nem szabad gyilkosságokkal, szabotázsakciókkal, a gonoszságra adott gonosz válaszokkal kifejezni” – jelentette ki Mohamed Mokhtar Gomaa.

Times of israel  – Bassa László

Címkék:Emmanuel Macron, iszlámisták, Mohamed karikatúrák, Tüntetések

[popup][/popup]