Kuvait: az iskolai tankönyvekből árad az antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Rágalmazás-ellenes Liga (Anti Deafamation League,ADL), a legnagyobb antiszemitizmus elleni küzdő amerikai szervezet jelentése szerint a tankönyvek tele vannak régi és új antiszemita közhelyekkel: a csaló zsidóktól a Holokauszt tagadásig.

 Nawaf Al Sabah sejk, kuvaiti emír

Az elemzés megjegyzi, hogy Nawaf Al Saba emír, aki 2020. szeptemberben lépett trónra, népét arra hívta föl, hogy „toleráns vallásunk tanításaihoz tartsa magát, egyesítse az erőket a szeretet és együttérzés nevében.”

Mindazonáltal az oktatási minisztérium „továbbra is olyan, a korábbi szélsőséges antiszemitizmus jegyében fogant tananyagokat tesz kötelezővé, amelyekben nem csupán a zsidók, de az ahmadi muszlimok, bahájok és a keresztények is ellenségeknek minősülnek.”

A nyolcadik osztályos tankönyvben szerepel, hogy „a zsidók ellenségessége az iszlámmal és a moszlimokkal szemben ősi eredetű, és mélyen gyökerezik… a viszály szítása, az egyezmények megszegése és a rosszindulat a zsidó veleszületett tulajdonsága.”

A modern történelem tanítását ugyancsak az antiszemitizmus jellemzi. Az Al-Aksza mecset fölgyújtásával a zsidókat vádolják, holott azt Denis Michael Rohan, egy gyengeelméjű ausztrál keresztény fundamentalista próbálta meg 1969-ben. A zsidó összeesküvés ellen ajánlott kuvaiti recept az Arab Economic Boycott, vagy a Bojkott, tőkekivonás, szankciók (BDS)  néven elhíresült mozgalom. Minden esetben a zsidók a megnevezett célpont, nem pedig az izraeliek vagy a cionisták.

A tananyagból nem hiányozhat a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyveire történő hivatkozás sem. A cári titkosrendőrség által gyártott hamisítványra hivatkozva írják a tankönyvek, hogy a szabadkőművesek „igazi célja a judaizmus és cionizmus nevében iszlám ellen folytatott küzdelem az ottomán birodalom felszámolásáért, az iszlám országaiban folyó fejlődés akadályozása, valamint az ateizmus és pornográfia terjesztése’ volt.

A tankönyvekben hivatkoznak Roger Garaudy, az egyik legismertebb Holokauszt tagadó műveire. Egyik leghírhedtebb könyvében, Az izraeli politika alapító mítoszai címűben olvasható, hogy a Holokauszt egész történetét a cionisták találták ki.

Az ADL jelentése rámutat, hogy Kuvait az utóbbi két évtizedben képtelen volt megreformálni oktatását, ami intő jel az amerikai hivatalosságoknak és egyben figyelmeztető jelzés az új uralkodónak. A toleranciáról szóló elvek és célok hirdetése mit sem ér, ha a gyermekek oktatása az antiszemitizmus jegyében folyik tovább.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Kuvait, tankönyvek

[popup][/popup]