Közös emlékezés a Holokausztra és a “Nakbára”?

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

A Tel Avivban működő Goethe Intézet heves tiltakozások után átütemezte a Kristályéjszakára és a “Nakbára” való együttes megemlékezést.

A Kristályéjszaka utánai reggel Berlinben, 1938 november 11-én (Forrás: USHMM)

A rendezvényt, amelyen a holokauszt emlékezetkultúráját és fájdalmát vitatták volna meg a Nakba emlékezetével együtt, és amelyet eredetileg a “Reichspogromnacht” (Kristályéjszaka) évfordulóján tartottak volna a Tel Aviv-i német kulturális intézetben, elhalasztották, miután az izraeli külügyminisztérium és több német törvényhozó is élesen tiltakozott.

A palesztinok gyakran használják a “Nakba” (katasztrófa) – szót Izrael 1948-as megalakulására utalva.

A “Megérteni mások fájdalmát – Holokauszt, Nakba és a német emlékezetkultúra” című panelbeszélgetést a tel-avivi Goethe Intézetben tervezték megtartani november 9-én, a náci rezsim által a németországi zsidó közösség ellen elkövetett 1938-as országos pogrom emléknapján. A rendezvényt a tiltakozások után november 13-ra halasztották.

A Goethe Intézet sajnálatát fejezte ki, hogy a panelbeszélgetés időpontja “irritációt” okozott.

“A Soá-ra és az áldozatokra való emlékezés a Goethe Intézet egyik fő törekvése, amelynek számos projektet szentelünk” – áll az intézet közleményében. “A Goethe Intézet a megértés és a párbeszéd híve.”

A panelbeszélgetésen két izraeli akadémikus és Charlotte Wiedemann német újságíró vesz részt, hogy megvitassák az utóbbi “Megérteni mások fájdalmát ” című könyvét” – olvasható a Goethe Intézet programjában.

A rendezvényre és annak időpontjára reagálva az izraeli külügyminisztérium felszólította a szervezőket, hogy mondják le a panelbeszélgetést, kifejezve “megdöbbenését és felháborodását a holokauszt nyilvánvaló semmibevétele, valamint azon cinikus és manipulatív szándék miatt, hogy olyan összefüggést sugalljanak, amelynek egyetlen célja Izrael rágalmazása”.

“Álláspontunk szerint a rendezvény szégyenletes, és sem a kristályéjszaka évfordulóján sem más napon nem lenne szabad megtartani” – jelentette ki Emmanuel Nachshon külügyminisztériumi szóvivő a rendezvény elhalasztása után.

Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete a rendezők szemére hányta, hogy “a rendezvény áthelyezése más napra nem változtat azon a tényen, hogy a szervezők vakok a túlélők fájdalmával szemben, vagy szándékosan relativizálják a Holokauszt emlékét”.

“Ez az esemény szégyen, és nem szabadna semmilyen napon megtartani” – állította Prosor.

Frank Müller-Rosentritt német törvényhozó “botránynak” nevezte, hogy a Goethe Intézet éppen november 9-re tűzte ki a panelbeszélgetést.

“Nem engedhetjük meg, hogy a külföldi kulturális és oktatási politikánk keretében támogassák az olyan próbálkozásokat, amelyek összekapcsolják a Holokausztról és a Nakbáról való megemlékezést ” – tweetelte Müller-Rosentritt.

Dani Dayan, a Yad Vashem elnöke szerint a tervezett rendezvény “a holokauszt tűrhetetlen elferdítését jelenti”, hozzátéve, hogy “megbocsáthatatlan”, hogy mindezt éppen a novemberi kristályéjszaka évfordulóján próbálják megtartani.

Algemeiner 

Címkék:Kristáyéjszaka, Nakba

[popup][/popup]