Koronavírus – Nemzeti Gárda a Young Israel zsinagóga körül

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Néhány napja az amerikai Nemzeti Gárda fegyveres egységei hermetikusan lezárták a New Rochelle városában található Young Israel zsinagóga környékét.

New Rochelle egy Manhattantől félórányi autóútra található kisváros, a lakosok legalább harmada zsidó származású. Sokan innen járnak be dolgozni New Yorkba, egyfajta alvóvároska ez.

New York és környéke az Egyesült Államok gazdasági és kulturális központja és nem túlzás azt állítani hogy ez a régió ma a világgazdaság legjelentősebb pénzügyi, gazdasági központja, egyfajta motorja.   Több mint 20 millió lakos zsúfolódik össze a viszonylag kis területen, amit statistikailag New York Metropolitan Area-nak hívnak és amelynek területe Magyarország területének mintegy tizede.   Ebben a régióban él a teljes amerikai zsidóság mintegy harmada, kb. 2 millió személy.

A tömeges koronavírus fertőzésnek katasztrófális következményei lehetnek New Yorkban és környékén. A régió teljes „leállása”  nem csupán az amerikai, de a világgazdaságra is bénító hatással lenne.  Éppen ezért szánta el drasztikus lépésre Mario Cuomo, New York állam kormányzója és az amerikai Nemzeti Gárga fegyveres egységeit rendelte New Rochelle városába a Young Israel zsinagoga körül létesített biztonsági zóna lezárására.  A jórészt zsidó környéket hermetikusan lezárták.

Fontos megemlíteni, hogy az Egyesült Államok eddigi legjelentősebb koromavírus fertőzési gócpontja a Seattle közelében levő Kirkland városa.  Itt egy Life Care Center nevű idősotthonban valósággal tombolt a vírus, ott összesen eddig 42, többségében idős, ember halála köthető a fertőzéshez.

Egy 50 éves vallásos zsidó ügyvéd is New Rochelle-ből járt be munkahelyére Manhattan-be.  Nevét biztonsági okokból nem közölték, de kiderült, hogy már február 22-én enyhe influenza tünetei voltak.  A férfi rendszeresen részvett a New Rochelle-i Young Israel zsinagóga rendezvényein, megjelent egy temetésen is és elment egy Bat Micvóra is.

Ruben Fink rabbi

Alig két héttel később a zsinagóga rabbija, Ruben Fink nem érezte jól magát és elment az orvoshoz.  Fink rabbi március 6-án nyilvánosan bejelentette hogy koronavírus fertőzése van.  A zsinagógát bezárták. Napokon belül kiderült, hogy legalább 120 személy fertőződött meg New  Rochelle környékén és Manhattan-ben is felbukkant a vírus.

Az Egyesült Államokban ma már a legtöbb zsinagóga bezárt. A rabbiszervezetek nem ajánlják a közös szombati vacsorákat, a lakásokban történő csoportos imákat (minyen) sőt még a zsidó gyászhét (süve) közös megtartása is tilos. Kapcsolattartásra a modern technikákat ajánlják.

Problémát okoznak a vonakodó ultraortodox csoportok, azok nem akarják bezárni a jesivákat és iskoláikat. Például még néhány nappal ezelőtt is a Torah Umesorah nevű szervezet úgy vélekedett, hogy nem szükséges a jesivák bezárása, és azokra csak akkor kerülhet sor ha a helyi közigazgatási hatóságok elrendelik azt.

New Rochelle: egy karantéban lévő férfi Purim ünnepén az interneten hallgatja Eszter könyvének felolvasását (AP Photo/John Minchillo)

Cuomo, New York állam kormányzója hétfőn a helyzet súlyosságára való tekintettel már a katonaság bevetését kéri.  Bill de Blasio, New York város polgármestere drámai hangú bejelentésében az iskolák bezárását, az éttermek, bárok, kaszinók működésének korlátozását rendelte el. Cuomo szerint a vírus nem állítható meg, és mint sajtótájékoztatóján elmondta, a drasztikus intézkedésektől csupán a terjedés lassulását reméli.

A jelenlegi helyzet bizonyosan rosszabbodni fog mielőtt bármilyen javulás remélhető.

Címkék:koronavírus, Manhattan, Nemzeti Gárda, New Rochelle, New York, Young Israel

[popup][/popup]