Koronavírus: A magyarországi fertőzöttek száma 39-re nőtt – válságintézkedések a világban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Tovább nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: hétfő reggel már 39 fertőzöttet tartanak számon – olvasható a kormányzati honlapon.

Takarítómunkásokat fertőtlenítenek egy idősek otthonában Washington államban (Fotó: AP /Ted S. Warren)

Mint írják, az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

A fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit és 29 magyar állampolgár.

Karanténban 159-en vannak és 1436 esetben végeztek mintavételt – írja az MTI.

*

Magyarországon az iskolák és az óvodák bezárnak, kezdődik az otthoni oktatás időszaka, a szülők keresik a felügyelet lehetséges módjait. Az egészségügyi alapellátás is válságüzemmódba kapcsol, a fogorvosok csak sürgős esetben látnak el, a tervezett műtéteket is sorra halasztják el – foglalja össze a fejleményeket a 24.hu.

Európa számos országában rendkívül súlyos korlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány miatt. Olaszországban már szerda este bejelentették, hogy az iskolák, kulturális intézmények és sportpályák után bezárnak a nem alapvető szükségleteket ellátó üzletek, szolgáltatók, a szállodák és a vendéglátó egységek is. Hasomló intézkedésre kényszerült Spanyolország is, ahol szintén rendkívül gyorsan terjed a betegség, az emberek alapvetően csak az otthonuk és munkahelyük között közlekedhetnek. Ezenkívül egészségügyi intézménybe, élelmiszerboltba, patikába, bankba, biztosítóhoz, trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek, illetve előre nem látható sürgős esetben tartózkodhatnak közterületen. Szomszédaink közül kijárási korlátozásokat hozott az osztrák kormány megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, keddtől pedig zárva tartanak az éttermek. Drasztikus döntéseket léptett életbe a szlovén kormány is, amely a tömegközlekedés leállításáról döntött, és bezárnak a nem létfontosságú dolgokat áruló boltok Szlovákiában is

A kontinens legnépesebb országa, Németország a határai lezárásáról határozott és beutazási korlátozások sora érvényes Európában – írja a lap.

*

Izraelben tegnapig 200 beteget regisztráltak, mára már 250 betegről beszélnek, 5 beteg állapota súlyos, négyen meggyógyultak. Szintén társadalmi érintkezési szigorításokat vezettek be, sőt a titkosszolgálat is figyeli mobiltelefonjaikra fókuszálva a házi karanténra kötelezettek mozgását.

New Yorkban is megáll az élet a járvány miatt – bezárnak az iskolák, szórakozóhelyek, éttermek.

Nagy-Britanniában úgy számítanak – írja a 444-hu -, hogy a lakosság 80%-a elkapja a vírust, s még egy évig fog tartani a járvány. Csaknem 8 millió ember kerül kórházba kerül a kalkuláció szerint, köztük félmillió olyan brit, aki létfontosságú munkát végez. Ezekkel a számokkal kalkulálva mintegy félmillió áldozata lehet a betegségnek. Ahogy immunitást szerez a lakosság, úgy csökken a járvány súlyossága.

Sokhelyütt ma már az idősek védelmére fókuszálnak. Edinburgh-ban például egy szupermarket az időseknek ingyen házhoz szállítja a válságcsomagként megnevezett élelmiszereket, tisztasági szereket.

 

[popup][/popup]