Komoróczy Géza vitája György Péterrel az ELTE emlékművéről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ELTE hebraisztika emeritus professzora az ELTÉ-n rendezett szimpóziumon szólalt fel.

Az ELTE BTK Trefort-kerti épületének téglái között egy éve avatták fel azt a Bevésett nevek címet viselő 280 méter hosszú és egy centiméter széles bronzcsíkot, amelyen 198 név olvasható – a második világháborúban, a zsidótörvények következtében munkaszolgálatosként, koncentrációs táborban, üldöztetésben, katonatisztként vagy polgári személyként meghalt oktatók, hallgatók nevei.

bevesett-nevek

Fotók: MTI/Soós Lajos

Az emlékmű átadását tavaly tudományos konferencia kísérte, ezeket az előadásokat rendezték most kötetbe, és mellé tették az építészeti ötletpályázatra beérkezett, meg nem valósult művek koncepcióját is. A könyv bemutatóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszélt – az Origo.hu tudósítása szerint túl hosszan, és az emlékmű témájától messze kalandozva.

„Komoróczy Géza egyszer csak odasétált a mikrofonhoz, és egy zsidó hagyományra hivatkozva – miszerint indokolt esetben megszakítható még egy istentisztelet is – különvéleményt jelentett be. Komoróczy szerint komoly probléma van az emlékművel.

Hiányzik a héber felirat

A legnagyobb baj, hogy a magyar, angol és Braille-írásos szöveg mellett héberül semmi sem szerepel az emlékművön.

A 78 éves hebraista, asszirológus és történész állítása szerint a bronzcsíkon szereplő 198 személyből 188 a nyilvános adatok szerint zsidó volt. Továbbá mintegy 70 rabbi van köztük, akik héberül olvasták az imakönyvet. Többek leszármazottja Izraelben él ma, mondta.

20151117bevesett-nevek5

Tavaly adták át az emlékművet

A másik probléma, hogy bizonyos nevek mögött szerepel a civil áldozat kitétel. Ez értelmetlen megkülönböztetésnek tűnik Komoróczy szerint, hiszen a zsidóként elvitt magyar állampolgároknak, akik koncentrációs táborban haltak meg, jó része szintén civil volt.

A héber szöveg hiányát Komoróczy már tavaly is jelezte a konferenciát bevezető előadásában, azonban egy beszámoló szerint akkor még úgy tudta, a felirat technikai okokból hiányzik, és a jövőben fel fog kerülni.

Iróniamentesen mondom

„Köszönöm Komoróczy Géza magánvéleményének nyilvános elhangzását. Ezt iróniamentesen mondom” – ragadta magához a szót György Péter. Miközben a kötetről beszélt, mondandójába mégis beleszőtt egy választ a kritikára: „nem írtuk fel az emberek származását, mert „itt a származástól függetlenül sorsközösségről van szó.” – idézi az origo.hu György Péter, az emlékmű kezdeményezőjének reakcióját.

 

 

 

Címkék:György Pétetr, Komoróczy Géza

[popup][/popup]