Kődobálás és könnygáz gránátok Bil’in-ben

Írta: Gantner Ádám - Rovat: Politika

Gantner Ádám a Nyugati Parton jár, a palesztin területeken, onnan küldi helyszíni tudósítását.

Palesztin tüntető

Ramallahtól északnyugatra, az alig húsz kilométerre fekvő arab településen, Bil’inben, kilencedik éve minden pénteken palesztinok demonstrálnak a településük illetve Palesztinát körülvevő nyolcszáz kilométeren keresztülhúzódó fal ellen. Az évek során a tüntetők mellé nagy számban felsorakoztak izraeliek és nyugat–európai aktivisták, akik a jelenlétükkel tiltakoznak a fal folyamatos bővítése, és az egyre bővülő újabb és újabb izraeli telepek, házak felhúzása ellen. A falu olíva ligetei mellett közvetlenül, hosszú kilométereken keresztül kígyózik a majd három méteres magasságú betonszörnyeteg, aminek a tetejét szögesdrótok borítják. A fal másik oldalán izraeli telepesek élnek.

 

Kődobálók gyülekeznek

Közvetlenül a déli imát követően gyülekeznek a palesztinok a mecset tőszomszédságában lévő főhadiszálláson, ahol már több izraeli béke aktivista, palesztin zászlóikat szorongatva tart gyorstalpalót.  Az újonnan érkező demonstrálóknak, akik kalandvágyból, meggyőződésből, a nagy számban különböző Palesztina függetlenségéért harcoló, jórészt nyugat-európai szervezetek megbízásából, támogatásával érkeztek, illetve a sajtó munkatársainak.

A könnygáz belélegzésének káros következményei, illetve a lehetséges letartóztatás következményeiről szólnak hosszan.

A főhadiszállásról szervezett autókonvoj szállítja a megközelítőleg ötven főt számláló demonstrálókat és a „Le Izraellel! Le a fallal!”-t kórusban kiabáló, több tucat palesztint a fal tövébe, aminek a másik oldalán kék, fehér Dávid csillagos lobogót lengető izraeliek demonstrálnak a fal megléte és kibővítése mellett.

Izraeli ellentüntetők

Izraeli ellentüntetők

Izraeli katonák harckészültségben, állig felfegyverkezve a fal tövében várják az első kődobáló palesztinokat, akik az öklüket rázva, feldühödve közelítenek a fal irányába. Hamar elsülnek a fegyverek, egy szempillantás alatt sűrű átlátszó ködbe burkolózik az olíva liget. Demonstrálók, palesztinok, sajtó munkatársak mindahányan köhögünk, a tanultaknak megfelelően nem nyúlunk a szemünkbe, de a sűrű, maró, jellegzetes szagú gáz áthat a szánk elé helyezett ruhadarabokon, taknyunkban, nyálunkban fuldoklunk, hosszan ég a tüdőnk, botorkálva, düledezve próbál mindenki menedékbe húzódni.

Izraeli katonák, szemközt a tüntetőkkel

Izraeli katonák, szemközt a tüntetőkkel

Több oldalról érkeznek a gránátok. A bátrabb palesztinok az izraeli katonákat hergelve, öklüket rázva visszamerészkednek a falhoz a következő lövedék becsapódásáig. Kalandot kereső aktivisták, demonstrálók, halálra sápadva, saját nyálukba fuldokolva húzódnak hátrébb, a sokat nyelt, rutinos palesztinok maradnak egyedül a frontvonalon. Hosszú, tíz perceken keresztül folytatódik a fuldokló macska-egér játék. A palesztinokat lassan kifárasztva, hirtelen megnyílik a fal, és izraeli katonai járművek lepik el az olíva ligetet, szisztematikusan hátrébb, a zöld vonal mögé szorítva a kődobáló, gyújtogató, Izraelt pocskondiázó palesztinokat.

A faluból mentőautó érkezik, akik ellátják a kisebb sérüléseket szenvedő aktivistákat.

Utolsó rohamot intéznek a csúzlival, kövekkel felfegyverzett palesztinok az izraeli katonák ellen, akik könnygáz gránátjaikkal füstfelhőbe borítják az egész környéket, Bil’inbe kergetve mindnyájunkat.

 

 

[popup][/popup]