Kizárt dolog – nálunk nem fordulhat elő!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Amudim amerikai zsidó ortodox segítőszervezet a krízishelyzetben lévők támogatását szolgálja.

Képkocka a zaklatás elleni, figyelemfelhívó videóból

Ahol nincsenek emberek (vezetők, morális iránytűk – a szerk.), légy te ember! – szól a Pirké Avot-ból, az Atyák traktátusából vett jelmondatuk.

Az Amudim korábban a kábítószerfüggőket segítő kampánnyal jelentkezett, most egy másik érzékeny kérdésre, a szexuális zaklatásra hívja fel a figyelmet, mely az utóbbi évtizedben vált a közbeszéd hangsúlyos elemévé a nyugati világban.

Figyelemfelhívó videójuk a zsidó közösségeken belül is netán előforduló abúzusokról, a szőnyeg alá söprés más egyházi körökből is ismerős jelenségéről, a felelősséghárításról, és az áldozat esetleges magára hagyatottságáról szól.

This is Not Us: by Amudim

Schools, Shuls and Family: An Amudim Community Resources PSA For more information, please visit www.amudim.org

“Mi nem ilyenek vagyunk”, “Kizárt dolog”, “Régóta ismerem, elő nem fordulhat” – hangzanak a hárító mondatok egy fiktív zsidó közösség vezetőitől a kisfilmben, melyben egy fiatal lány családja fordul a zaklatással kapcsolatos panaszukkal a vallási és világi autoritásokhoz segítségért.

Bár Magyarországon, tudtunkkal, a zsidó közösségben, de talán más egyházaknál, illetve egyházi szervezetek, alapítványok körül sincs még a jelenséggel kapcsolatos segélyhívó szám, de a fenti videó talán támogatást jelenthet zsidóknak és nem-zsidóknak egyaránt, akiket netán zaklatás ér. Ne hagyják magukat, ne zárkózzanak magukba elszenvedett élményeikkel, forduljanak segítségért az elkövetésben nem részes családtagjaikhoz, barátaikhoz, segítő csoportokhoz, és velük együtt keressék a megoldást.

[popup][/popup]