Kina, az Egyesült Államok és Haifa kikötője

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Az Obama adminisztráció nem avatkozott bele a kétoldalú gazdasági kapcsolatokba, de Trump szerint, ha Izrael az USA barátja kíván maradni, vissza kell fognia gazdasági és főleg technológiai kapcsolatait Kínával.

Az amerikai USS Ivo Jima repülőgépanyahajó a haifai kikötőben

Trump elnök hivatalba lépésével alapvetően megváltozott az amerikai külpolitika. Az Egyesült Államok újjáértékeli kapcsolatait és a jövőben csak azokat tekinti barátjának akik Amerika érdekeit is szem előtt tartják. Trump többször kijelentette, hogy elvárja szövetségeseitől, ha az USA barátai kivánnak maradni, akkor cselekedjenek is úgy. Az USA azokat fogja támogatja a jövőben, akik megfelelnek Amerika biztonsági és gazdasági feltételeinek.

Jó példa erre a haifai kikötő esete; a legújabb lehetséges súrlódási pont az izraeli-amerikai viszonyban.

A történet 2015-ben kezdődött, amikor az izraeliek megegyeztek a kínaiakkal, hogy a távol-keleti ország jelentős befektetéseket hajt végre az izraeli kikötőkben. Aláírtak egy szerződést az SIPG (Shanghai International Port Group) céggel, ugyanis ők nyerték azt a tendert, amely alapján óriáskikötővé bővítik Haifát. Egyébként Haifa már ma is Izrael legnagyobb kikötője, de a sokmilliárd dolláros fejlesztés után a mediterrán térség vezető kikötőjévé válhat.

Nem csupán bővítésről volt szó. A szerződés értelmében 2021-től 25 évre kínai irányitás alá kerül a kikötő, a kínai vállalat fogja üzemeltetni a teljes komplexumot. Amikor aláírták szerződést, az Obama adminisztrációnak nem volt kifogása a szerződést ellen. Miért is lenne? Izrael szuverén állam.

De 2016-ban, Trump megválasztásával megváltozott a helyzet. Trump szerint a kínaiak szervezetten csalnak és kémkednek, Kína nem barátja Amerikának, csupán gazdasági partnere. Az amerikaiaknak nem tetszik, hogy a kínaiak tucatjával „vásárolják” a kikötőket Európában. Övék a görög Pireusz óriáskikötője, Zeebrugge kikötője Belgiumban vagy éppen Valencia Spanyolországban.

Szoros az innovációs és technológiai együttműködés Izrael és Kína között

Mivel a haifai kikötőbe az amerikai földközi-tengeri Hatodik Flotta hadihajói is rendszeresen kikötnek, Trumpék biztonsági aggályokat vetettek fel. A kínaiak adatokat gyűjthetnek, talán kémkedhetnek is majd. Jeruzsálem először nem vette komolyan az aggályokat, de nemrég, izraeli látogatása során John Bolton, Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hivatalosan is megismételte azokat. Ha az izraeliektől nem kapnak megfelelő biztosítékokat, az amerikai hadihajók a jövőben elkerülhetik Haifát, ha az kínai irányítás alá kerül.

Amerikának problémás Kína és Izrael szoros innovációs és technológiai együttműködése is. A kínaiak izraeli kapcsolataikon keresztül hozzáférhetnek az amerikai csúcstechnológiához.

A Netanjahu-kormány tudja, hogy az izraeli vezetés nem veszítheti el Trump támogatását, ezért sokan úgy vélik, köztük ezen írás szerzője is, hogy a haifai kikötő szerződését 2021 előtt fel fogják bontani.

Az Obama adminisztráció nem avatkozott bele a kétoldalú gazdasági kapcsolatokba, de Trump szerint, ha Izrael az USA barátja kíván maradni, vissza kell fognia gazdasági és főleg technológiai kapcsolatait Kínával.

Címkék:Haifa, Kína, Trump

[popup][/popup]