Kifosztották és felgyújtották Damaszkusz legrégibb zsinagógáját

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 2000 éves Al Jobar zsinagóga vasárnap porig égett.

A kormány és a felkelők egymást vádolják a bűntettel. A felkelők szerint a kormánykatonák a tettesek, a kormány szerint viszont a lázadók rombolták el az épületet, miután – egy gondosan kitervelt akció keretében – „cionista ügynökök” elrabolták a zsinagóga kegytárgyait.

jobar-damascus

Az épület már korábban is károkat szenvedett a kormányerők ágyúzása következtében, amit egy youtube-ra föltett videó is tanúsít. A felkelők által készített felvételeken egy romos épület látszik, rajta angol és arab nyelvű emléktábla.

A hagyomány szerint a zsinagóga azon a helyen épült, ahol Élijáhu (Illés) próféta rejtőzködött és fölkente utódját Elisa (Elizeus) prófétát. Tényleges építésének ideje vitatott, de a Talmud már említi. A középkorban népes zsidó közösség élt Jobar településen. A damaszkuszi vérvád idején (1840) a helyi csőcselék kifosztotta a zsinagógát és elpusztította a tóratekercseket. Ezután már alig maradtak zsidók a környéken.  Zarándokok azonban továbbra is  jártak ide, és élt a hagyomány, mely szerint a zsinagógában hagyott betegeket Éljahu próféta meggyógyítja.

aljobarIzrael megalakulása után Szíria zsidó közössége (hasonlóan más arab országokhoz) durva diszkriminációtól szenvedett és a többség hamarosan emigrálni kényszerült. Ingatlanjaikat nem adhatták el, az üresen maradt épületeket pedig államosították. A zsinagógát is elvették: az épületben palesztin menekültek számára rendeztek be iskolát. Az utolsó menekülthullám során, a 80-as években a maradék ötezer szíriai zsidó is elhagyta az országot. Állítólag húszan maradtak a fővárosban.

2011-ben Asszad elnök meghirdette, hogy egy tucatnyi zsinagógát fognak országszerte felújítani (köztük az Al Jabart Damaszkuszban). Így akarta országa politikai elszigeteltségét csökkenteni és Amerikai jóindulatát elnyerni. A kirobbanó háború azonban elmosta a (ki tudja mennyire komoly) terveket. Azóta  Szíriában hat olyan műemlék károsodott, amelyek az UNESCO világörökség listáján szerepelnek. A háborúban megöltek számát 70 ezerre becsülik, a menekültek száma százezrekben mérhető.

 

[popup][/popup]