Ki kéne tenni a szélsőségeseket a koalícióból, akik csak kárt okoznak Izraelnek – mondja a védelmi miniszter

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Joáv Gallant védelmi miniszter állítólag egységkormányt sorgalmaz az ellenzékben lévő Jair Lapiddal és Beni Gantz-cal. A Likud vezető tagja állítólag azt akarja, hogy a szélsőséges Ben Gvir és Szmotrics helyére ellenzéki vezetők kerüljenek, és szükség esetén hajlandó akár feladni védelmi miniszteri posztját.

Jair Lapid és Joáv Galant a Kneszetben a minapi szavazás előtt

Joav Gallant védelmi miniszter állítólag fontolgatja, hogy megpróbálna egységkormányt alakítani az ellenzéki pártok vezetőivel, Jair Lapiddal (Jes Atid) és Benny Gantz-cal (Nemzeti Egység), hogy enyhítse a koalíció igazságügyi reformtervei által okozott társadalmi szakadást.

Gallant arra a következtetésre jutott, hogy Lapidot és Gantzot sürgősen be kell vonni a koalícióba, míg Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági minisztert és Becalel Szmotrics pénzügyminisztert – a kabinet szélsőjobboldali alakjait – ki kéne vezetni a koalícióból – jelentette pénteken a Jediot Ahronot hírportál, források idézése nélkül.

Nahum Barnea, a lap veterán újságírója szerint Gallant hajlandó lemondani a védelmi miniszteri tisztségről annak érdekében, hogy egy ilyen megállapodás létrejöjjön.

Gantz Kék-fehér pártja Netanjahuval társult egy rövid életű 2020-as egységkormányban, míg Lapid a Jes Atiddal ellenzékbe vonult, mivel nem volt hajlandó együttműködni a Likud pártelnökkel annak a folyamatban lévő korrupciós pere miatt. Gantz azóta azt mondta, hogy Netanjahu minden politikai tőkéjét felélte.

Gallant egy sikertelen utolsó utáni próbálkozás keretében kompromisszumra szólított fel az „ésszerűségi” szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet hétfőn hagyott jóvá a Knesszet, és amely korlátozza a kormányzati és miniszteri döntések bírósági felülvizsgálatát.

A koalíció törvényjavaslatai tartós, tömeges lakossági tiltakozásokat váltottak ki, amivel szolidaritást vállalat a védelmi establisment és az üzleti élet számos vezetője is.

Gallant, a védelmi miniszter különösen a katonai tartalékosok miatt aggódik, akik tömegével tagadják meg az önkéntes szolgálat teljesítését. A hadsereg kedden arra figyelmeztetett, hogy harckészsége hamarosan sérülhet, ha több ezer kulcspozícióban lévő tartalékos – különösen a pilóták – hosszabb időn keresztül nem jelennek meg a szolgálatban.

Gallant március végén már nyilvánosan figyelmeztetett, hogy a jogi átalakítás miatti szakadás olyan megosztottságot okoz a hadseregben, amely kézzelfogható veszélyt jelent Izrael biztonságára. A figyelmeztetésre válaszul Netanjahu elrendelte Gallant eltávolítását, ami heves országos tiltakozásokat váltott ki. Ez arra késztette Netanjahut, hogy három hónapra ideiglenesen függessze fel a törvényhozást, és vonja vissza Gallant elbocsátását.

“Nem szabad megengedni, hogy [Jariv] Levin [igazságügyi miniszter] egyoldalúan hozzon törvényeket, ahogyan azt a következő [Knesszet] ülésszak során tervezi” – mondta egy meg nem nevezett magas rangú párttisztviselő, hozzátéve, hogy Netanjahu és társai megértik, hogy a törvényjavaslatok nagy károkat okoznak.

“Szakítanunk kell Ben Gvirrel és az összes szélsőségessel szereplővel a koalícióban, akik csak kárt okoznak a Likudnak” – mondta az Ynetnek egy meg nem nevezett Likud-miniszter.

A megjegyzések tükrözik a párt iránya miatt aggódó mérsékelt Likud-tagok nyilvános felhívásait. David Bitan parlamenti képviselő szerdán azt mondta, hogy a párt jövőjét továbbra sem szabad “egy személytől” függővé tenni.

Nem volt világos, hogy Bitan kire célzott: Netanjahura avagy Levinre, akiről széles körben úgy látják, hogy visszautasít minden kompromisszumos törekvést az ésszerűségi törvény kapcsán.

Times of Israel

[popup][/popup]