Ki kapott oltást a Mazsihisz vezetőségében, és ki nem?

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

“A Mazsihisz először a Szeretetkórház dolgozói részére kapott oltóanyagot. Az oltások befejeztével kiderült, maradt néhány – azonnal felhasználandó – vakcina.”

Heisler András Mazsihisz elnök (Fotó: Káldori Dániel)

Minderről Heisler András Mazsihisz elnök írt február 19-i facebook posztjában, melyet egy “mocskolódó szennyoldal” célozgatásai nyomán tett közzé. Posztja így folytatódik:

“A szervezet vezetése felajánlotta nekem, hogy első számú vezetőként – akinek hivatali dolga a különböző rendezvényeken, tárgyalásokon történő napi megjelenés – a maradék vakcinákból oltassam be magam. A jó szándékkal megfogalmazott felkérést elutasítottam: pontosan azért, mert a közösség első számú vezetőjeként nem élhetek ilyen kiváltsággal, s morálisan számomra nem volt vállalható, hogy mindenki elé tülekedve beoltassam magamat. (…)

A rendszer-problémát érzékelve felkértem a Szövetség ügyvezető igazgatóját, hogy készítsen egy olyan protokollt, ami egy következő „oltakozás” során az esetlegesen fennmaradó vakcinák felhasználásáról külön rendelkezik. Javaslatát a Mazsihisz és a BZSH vezetői elfogadták – a jövőben prioritással bírnak majd a temetőnk fizikai dolgozói és mindazon 65 év feletti munkatársak, akiknek az irodai munkáját nem tudjuk nélkülözni és persze gyorsan rendelkezésre tudnak állni.

Megjegyzem, miközben egyetlen zsidó vezetőként, morális okokra hivatkozva nem fogadtam el az oltás lehetőségét, ismereteim szerint vallási és világi vezetőink közül nem mindenki tett így. Mester Tamás, a BZSH elnöke és Frölich Róbert főrabbi erről többet tudna mondani” – áll a facebook poszt végén.

Heisler állítására Frölich Róbert főrabbi röviden reagált a Mazsihisz elnökének nyilvános facebook-posztja alatt:

“Morális kérdésekről valóban mindketten sokat tudnánk mondani.”

Frölich Róbert főrabbi

Heisler után egy másik Facebook-oldalon kibontakozott vitában – állítja a 24.hu – Horváth József, a Mazsihisz alelnöke kész tényként írt “a megmaradt oltásokra rárepülőkről”.

„Horváth szerint pontosan azért kellett lépniük, és új protokollt létrehozniuk, mert a szövetség vezetőségének, köztük neki is tudomásukra jutott, hogy az első körös oltások maradékára rárepült néhány olyan ember is, akik nem feltétlenül lettek volna first priority.

Ekkor kérték Kunos Péter ügyvezető igazgatót, hogy készítsen egy olyan oltási rendet, amely meghatározza, kik kaphatják meg az esetleges maradék oltásokat” – írja a lap.

[popup][/popup]